ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Στα 9,8 δισ. ευρώ το «πακέτο» για την οικονομία

20:42 - 19 Μαρ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Στα 9,8 δισ. ευρώ το «πακέτο» για την οικονομία
Στα 9,8 δισ. ευρώ ανέβασε το "πακέτο" στήριξης της πραγματικής οικονομίας της χώρας, που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως εκτός από το πακέτο των 3,δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, προστίθενται ακόμη 3 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και επιπλέον 3 δισ. ευρώ από κονδύλια που θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ. Ακόμα ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ σε όλους όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν πτώση του τζίρου. Το ίδιο ποσό θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως θα το λάβουν εκτάκτως και όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Στο ξεκίνημα του διαγγέλματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε για ακόμη μία φορά τους κινδύνους από την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα και κάλεσε τον κόσμο να επιδείξει σοβαρότητα και να τηρήσει τις οδηγίες μένοντας στο σπίτι του και αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει:

«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
 
Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.».
 
Στα 9,8 δισ. ευρώ το πακέτο
 
Μεγάλο μέρος του διαγγέλματος, ο Πρωθυπουργός το αφιέρωσε στην οικονομία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο νέο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
 
«Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τις νέες του αποφάσεις:
 
«Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.
 
Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.
 
Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
 
Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
 
Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.
 
Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.
 
Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια», τόνισε κλείνοντας.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 09:19 - 20 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.