ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «συμμαχία των 9» ανεβάζει το θερμόμετρο στη Σύνοδο Κορυφής

09:00 - 26 Μαρ 2020 | Πολιτική
Η «συμμαχία των 9» ανεβάζει το θερμόμετρο στη Σύνοδο Κορυφής
Στο Eurogroup της Τρίτης φανερώθηκε πως ακόμη και η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι ικανή για να οδηγήσει τις χώρες της ΕΕ σε τολμηρές αποφάσεις, με την έκδοση ευρωομολόγου να αποδεικνύεται «ταμπού» και να μένει στην… άκρη, κυρίως λόγω των γερμανικών αντιρρήσεων.

Στα… απόνερα του Eurogroup είχε διαφανεί ότι οι χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται διχασμένες. Σεντένο, Τζεντιλόνι και Ρέγκλινγκ ρωτήθηκαν για το θέμα και απάντησαν με το γενικόλογο «όλες οι λύσεις βρίσκονται στο τραπέζι».

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Γερμανία βάζει μπλόκο στο σχέδιο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Άλτμάιερ, να δηλώνει στην Handelsblatt  πως «η συζήτηση για ευρωομόλογο είναι εικονική συζήτηση», συμπληρώνοντας πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και με τη βοήθεια της ΕΚΤ είναι αρκετά.

Έτσι, από το Eurogroup το μόνο που προέκυψε ήταν η δυνατότητα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να μπουν σε πιστωτική γραμμή με τα ταμεία του ESM και να λάβουν επιπλέον βοήθεια έως και με το 2% του ΑΕΠ τους.

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, φάνηκε μετά τη συνεδρίαση πως περίμενε κάτι περισσότερο:

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικονομίες μας δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοια με την προηγούμενη κρίση. Αυτό είναι ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ. Δεν είναι δικαιολογημένες οι θεωρήσεις περί ηθικού κινδύνου. Πρέπει να έχουμε αυτό κατά νου όταν εξετάζουμε τα ειδικά εργαλεία για τον κορονοϊό», τόνισε «καρφώνοντας» ουσιαστικά την εμμονή των Γερμανών και των «συμμάχων» τους, που ουσιαστικά ζητούν μνημόνια για χρηματοδότηση από τον ESM και όχι ανοικτή χρηματοδότηση.

Πλέον, το μπαλάκι πάει στους Ευρωπαίους ηγέτες, που σήμερα Πέμπτη έχουν προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής. Ιδανικό… ορεκτικό για αυτήν, η επιστολή 9 ηγετών στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία εκφράζουν την πίστη τους πως η έκδοση ευρωομολόγου είναι απαραίτητη ώστε να αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες την κρίση του κορονοϊού.

Το «κορονο-ομόλογο» που ζητούν οι εννέα ευρωπαίοι ηγέτες από την ΕΕ, στην ουσία είναι από κοινού ευρωπαϊκός δανεισμός με έκδοση ευρωομολόγου για τον κορονοϊό. Αυτό θα επέτρεπε την άντληση δανεικών με υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (μέσω εγγύησης ESM και EKT) και άρα ψθηνότερα.

Την επιστολή υπογράφουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και καλούν την Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021.

Η συνέχεια επί των… οθονών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη στις 17:00.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:19 - 26 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.