ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολάκης: Πρόταση για διπλασιασμό των θέσεων ΜΕΘ

09:11 - 26 Μαρ 2020 | Πολιτική
Πολάκης: Πρόταση για διπλασιασμό των θέσεων ΜΕΘ
Στη σημασία της εθνικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και στο Νίκο Ξυδάκη, χτες, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει σε εθνική βιομηχανία η παραγωγή υλικών όπως μάσκες, φόρμες, ακόμη και φάρμακα» σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι με μια σειρά κινήσεων μπορεί να διπλασιαστούν σε μια βδομάδα και να φτάσουν τις 1.200 φτάνει να υπάρχει βούληση. Μάλιστα το σχετικό σχέδιο το έχει καταθέσει εγγράφως στον Υφ. Πολιτικής προστασίας.

Όπως επανέλαβε, ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλυτικά εξηγήσει με επαφές ακόμη και με τους κ.κ. Κικίλια και Χαρδαλιά πώς σε μία εβδομάδα μπορούν να γίνουν 1.200 τα 550-600 σήμερα κρεβάτια σε ΜΕΘ, ενώ σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι, στα πρότυπα άλλων χωρών, ο Στρατός μπορεί να στήσει και νοσοκομεία, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Από όσους την χρειαστούν, μέσα σε ΜΕΘ θα επιζήσει 70%, εκτός θα πεθάνει το 99%, όπως επανέλαβε.

Τα όσα συμβαίνουν, όμως, με τα τεστ και τις κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία είναι άλλη μία «αρπαχτή» σε συνεργασία με τα τρωκτικά του ιδιωτικού τομέα, που ως τώρα δεν ήθελαν να δίνουν κρεβάτια ΜΕΘ στο σύστημα, ενώ τώρα τα δίνουν για €1.600 αντί €800, είπε ο κ. Πολάκης. 

Όπως είπε, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στα τέλη του 2018 τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, όταν δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο, η κυβέρνηση της ΝΔ «επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα».

Εκτός από αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ, που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και την πληρωμή ξεχωριστά πράξεων ή παρεμβάσεων που δεν προβλεπόταν πριν (πχ αιμοκάθαρση-αιμοδιαδιήθηση) εξαίρεσε αυτή τη δαπάνη από το clawback των κλινικών ως κίνητρο για να τα διαθέσουν τα κρεβάτια τους και να καλυφθούν οι ανάγκες της γρίπης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα 30 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, που μας διέθετε ο ιδιωτικός τομέας το 2018, να γίνουν 70 το 2019.

«Την ώρα που πρέπει να κάνουν το τεστ το υγειονομικό προσωπικό και αυτοί με συμπτώματα και το Δημόσιο δεν μπορεί, πού βρίσκουν οι ιδιώτες τα αντιδραστήρια;» αναρωτήθηκε. «Και μάλιστα με επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ... Η γυναίκα που πέθανε στην Καστοριά δεν έκανε τεστ, αλλά η ανθυποσελέμπριτι λέει «το έκανα» και βάζει και φωτογραφία στο instagram, είναι να τρελαίνεσαι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η θωράκιση θέλει και όπλα και τα όπλα δεν έχουν φτάσει ακόμα», τόνισε. «Εξάλλου, καταγράφονται πάρα πολλές ελλείψεις στην προστασία του προσωπικού και στα νοσοκομεία δεν έχει φτάσει ακόμη το υλικό που παρελήφθη από την Κίνα». Για το άμεσο μέλλον, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτικό να επανέλθει σε εθνική βιομηχανία η παραγωγή αυτών των υλικών, καθώς η στρατιωτική βιομηχανία της Ελλάδας έχει την υποδομή να τα παράξει -και ρούχα και παπούτσια και φάρμακα.

Χαρακτήρισε εξάλλου προβληματική την διαχείριση του ΕΟΔΥ ήδη από τα πρώτα περιστατικά που ήρθαν από το Ισραήλ, όταν διοικητικοί υπάλληλοι καθησύχαζαν εσφαλμένα γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.