ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Βρούτση στους επιστημονικούς κλάδους για τα 600 ευρώ

11:11 - 30 Μαρ 2020 | Πολιτική
Μήνυμα Βρούτση στους επιστημονικούς κλάδους για τα 600 ευρώ
Δέσμευση πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους επιστήμονες της χώρας από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, κατά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης Απριλίου σε όσους πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο υπουργός τόνισε πως δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί εκτός δημοσίου, θα λάβουν εκπαιδευτική αποζημίωση 600 ευρώ, την οποία το κράτος εξασφάλισε μέσα από πόρους ΕΣΠΑ. Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως η πληρωμή θα γίνει μετά τις 15 Απριλίου, ενώ υπογράμμισε ότι τα 600 ευρώ αφορούν μόνο τον μήνα Απρίλιο και είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

O υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ακόμα ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες οι εταιρείες αιτήθηκαν μειώσεις 40% στις εμπορικές μισθώσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας. έχουν δεχτεί 295.000 αιτήματα. Θα παραμείνει ανοικτή για εταιρείες που έχουν ΚΑΔ που ανακοινώθηκε σήμερα ότι στηρίζονται.

Από 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθεί 40% το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για να πάρουν το επίδομα 800 ευρώ.
 
Αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι στο νέο πακέτο μέτρων προβλέπονται τα εξής:

-Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες -στοιχεία αιτήσεων για μείωση έως 40% του επαγγελματικού μισθώματος και δήλωση εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως 31/03. Εώς τώρα έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 230.000 επιχειρήσεις.

-Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζομένους, ώστε να συμπληρώσουν και οι εργαζόμενοι τόσο για τη μείωση του μισθώματος, αλλά και για την αποζημίωση των 800 ευρώ. Από σήμερα υπάρχει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εμπλουτισμένη πλατφόρμα με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα μέτρα στήριξης.

-Καλώ επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση να εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και να υποβάλουν νέο έντυπο ώστε να απολαύσουν το μέτρο μείωσης ενοικίων.

-Από 6/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν στο σχετικό έντυπο που θα βρουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Και γι' αυτούς ισχύει η ρήτρα μη-απόλυσης προσωπικού.

- Από σήμερα ανοίγει η νέα φόρμα με τους νέους ΚΑΔ. Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις.

- Από 06/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορέσουν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

-Όσον αφορά τη στήριξη των ειδικών επιστημόνων, η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους, μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης. Η πρώτη δόση 400 ευρώ εντός Απριλίου και τα υπόλοιπα έως τα τέλη Απριλίου.

-Όσον αφορά την αποζημίωση Μαϊου, εάν η κρίση συνεχισθεί, ο επιστημονικός κλάδος θα ενταχθεί στο καθεστώς των υπολοίπων εργαζομένων, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές ο κ. Βρούτσης ανέφερε:

Για τις ασφαλιστικές εισφορές στην ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι τα καταβάλλουν θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης και αν όχι από τον Σεπτέμβριο η καταβολή τους.

Για το δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι η καταβολή του είναι διασφαλισμένη για όλους τους εργαζομένους. Αλλά για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, θα δοθεί η χρονική δυνατότητα καταβολής δώρου μέχρι το καλοκαίρι. Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό.

Τέλος, όσον αφορά τη στήριξη ανέργων και ηλεκτρονική έκδοση δελτίου ανεργίας, ο κ. Βρούτσης ανακοινώσε την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και προγράμματα για 100.000 ανέργους εντός του Μαϊου.

Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:43 - 30 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.