ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση Μόσιαλου για εμβόλια και τεστ

12:37 - 06 Απρ 2020 | Πολιτική
Ο Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση Μόσιαλου για εμβόλια και τεστ
Υπέρ της πρότασης Μόσιαλου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού τάσσεται με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει, επίσης, ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορονοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό.

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με το σωστό τροπο» προσθέτει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Η πρόταση Μόσιαλου

Ο Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορονοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ' αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE.

Αναλυτικά, με ανάρτησή του, ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς, σημειώνει πως η Δανία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την έξοδο από την παρούσα φάση. Τις επόμενες μέρες, ο κ. Μόσιαλος θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος Υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η χώρα για την επιστροφή στη «νέα καθημερινότητα», η οποία, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται για τον Απρίλιο.

Επικαλούμενος άρθρο του καθηγητή Ran Balicer, ο οποίος είναι σύμβουλος της κυβέρνησης του Ισραήλ και μέλος της ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Covid-19, σημειώνει πως τα βήματα για την πορεία προς την επόμενη μέρα θα είναι συνοπτικά τα εξής:

Μετά το Πάσχα, οι Ισραηλινοί ελπίζουν να μπουν στη «νέα φυσιολογική πραγματικότητα», δηλαδή σε μία επιφυλακτική χαλάρωση των περιορισμών του κορωνοϊού σε ορισμένες κοινότητες, παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία του ιού.

Το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο, περιλαμβάνει δύο προϋποθέσεις:

* Σημαντική διακοπή του εκθετικού ποσοστού της εξάπλωσης της νόσου και η διαθεσιμότητα ενός σημαντικού αριθμού κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες θα «απορροφήσουν» το περιθώριο σφάλματος για την αποτροπή της κατάρρευσης, εάν η άρση των μέτρων προκαλέσει ξαφνική αύξηση των λοιμώξεων.

* Λεπτομερής και ενημερωμένη εκτίμηση πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων. Πρέπει να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα διεξαγωγής εργαστηριακών δοκιμών για την Covid-19 σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού, προκειμένου να ασκηθεί μια αποτελεσματική στρατηγική εξόδου. Το Ισραήλ ελπίζει σε 30.000 ημερήσιες εξετάσεις σε λίγες εβδομάδες.

Στρατηγική

Μια στρατηγική εξόδου απαιτεί μια αλλαγή: τη μετάβαση από τη φυσική αποστασιοποίηση και την πλήρη απομόνωση, που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με ένα σαρωτικό και μη επιλεκτικό τρόπο, σε ένα νέο status quo. Αυτή η νέα ρουτίνα θα μπορούσε να βασιστεί σε τρία στοιχεία:

* Γρήγορη και εστιασμένη προσπάθεια εντοπισμού και αντιμετώπισης ασθενών.

* Διαφοροποιημένη και δυναμική πολιτική απομόνωσης μεταξύ στοχοθετημένων κοινοτήτων.

* Καθορισμό μέτρων που επιτρέπουν στους ασθενείς με ανοσία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στη διατήρηση της οικονομίας.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ενώ προσαρμόζεται η οικονομία στην εξ αποστάσεως εργασία, στην καθημερινή συμπεριφορά που βασίζεται στη φυσική αποστασιοποίηση και την περιβαλλοντική και προσωπική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και στη συνεχή κατασκευή ιατρικής υποδομής με μέγιστη προστασία των ιατρικών ομάδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:39 - 06 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.