ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοδωρικάκος: Πέντε ρυθμίσεις - πρωτοβουλίες για την στήριξη των δήμων

22:10 - 07 Απρ 2020 | Πολιτική
Θεοδωρικάκος: Πέντε ρυθμίσεις - πρωτοβουλίες για την στήριξη των δήμων
Πέντε ρυθμίσεις - πρωτοβουλίες, για να διευκολυνθούν οι Δήμοι στη λειτουργία τους ως πυλώνες αλληλεγγύης και ανάπτυξης, αλλά και επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ για την επίσπευση της διανομή γευμάτων σε 30.000 άπορους συμπολίτες μας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεδιάσκεψη με την ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, των κοιμητηρίων, την εξέλιξη του προγράμματος αιμοδοσίας από τους Δήμους και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας τους την «επόμενη ημέρα» η οποία «δεν θα είναι εύκολη», όπως τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχουν στήριξη, για την ανακούφιση και τη διευκόλυνση των Δήμων.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συμφωνία που έγινε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το τρίμηνο πάγωμα των δόσεων των δανείων τους αλλά και τη δυνατότητα τους να πάρουν προκαταβολή των ΚΑΠ για να καλύψουν υποχρεώσεις που δεν μπορεί να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, με υποχρέωση εξόφλησης έως και 72 μήνες από 18 που ίσχυε έως σήμερα.

Ο κ Θεοδωρικάκος ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους, στο οποίο θα εντάσσονται δράσεις και δαπάνες ενάντια στον κορονοϊό.

Αναφορικά με το επισιτιστικό πρόγραμμα τόσο ο υπουργός όσο και ο περιφερειάρχης υπογράμμισαν τη σημασία του, για τη στήριξη των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σημείωσαν πως στόχος είναι να δοθούν αρχές της Μ. Εβδομάδας τα γεύματα στους Δήμους και στη συνέχεια να διανεμηθούν στους πολίτες.

Για να διευκολυνθούν οι Δήμοι στη λειτουργία τους αλλά και για να διαδραματίσουν το ρόλο τους ως πυλώνες αλληλεγγύης και ανάπτυξης, ο υπουργός ανακοίνωσε πέντε ρυθμίσεις - πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών:

- Διευκολύνει την επιστροφή της προκαταβολής που θα λάβουν οι Δήμοι από τους ΚΑΠ, λόγω αδυναμίας είσπραξης ανταποδοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, σε 18 έως 72 δόσεις.

- Βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να «παγώσουν» κατ’ αρχήν για ένα τρίμηνο οι δόσεις των δανείων των  Δήμων.

- Ανακοινώνει, στο τέλος της εβδομάδας, το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση.

- Έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε μέσα στον Απρίλιο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κάλυψη των περίπου 3.000 θέσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Παράλληλα ζήτησε από την ΚΕΔΕ να πιέσει τους δήμους που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την πληρωμή του προγράμματος, να το πράξουν το συντομότερο, ως αναγνώριση της βοήθειας που προσφέρουν αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

- Σε πλήρη συνεργασία με τον υπ. Εργασίας κ. Βρούτση προωθείται η ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, των διαδικασιών για την πρόσληψη των 36.000 εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στην λειτουργία της Αυτοδιοίκησης αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος, ο ΓΓ Εσωτερικών κ. Μιχ. Σταυριανουδάκης και ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ.κ. Ηλ. Γιάτσιος και Σπ. Σπυρίδων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.