ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεργία:Στο 14% στην Ελλάδα το 2021, με προ πανδημίας προβλέψεις

17:32 - 08 Απρ 2020 | Πολιτική
Ανεργία:Στο 14% στην Ελλάδα το 2021, με προ πανδημίας προβλέψεις
Μία καθόλου αισιόδοξη προοπτική, για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα, που αναπόφευκτα θα γίνει δυσμενέστερη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού, δίνει, με γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών Εμμανουήλ Φράγκο, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος Schmit.

Επικαλούμενος τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν του 2019, προτού δηλαδή η πανδημία του κοροναϊού αρχίσει να επιδρά καταστροφικά στην απασχόληση, ο Επίτροπος προβλέπει ότι  η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από 2% το 2019 και το 2020, ενώ θα μετριαστεί αργά στη συνέχεια, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να είναι 14% το 2021!

        Στην από 14 Ιανουαρίου 2020 ερώτηση του, ο έλληνας ευρωβουλευτής, επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat,ανέφερε ότι παρόλο που τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη φαίνονται να υποχωρούν, η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά στην ανεργία, ενώ ακόμη και η μικρή υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη οφείλεται στην αύξηση της ημιαπασχόλησης και των ευκαιριακών συμβάσεων εργασίας. Η ανεργία, που πλήττει, κυρίως, τους νέους, αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, με τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους των πολιτών από την αγορά εργασίας.

        Ωστόσο, από την σημερινή απάντηση του Επιτρόπου, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 2 δις ευρώ για τις πολιτικές απασχόλησης από την ΕΕ, την περίοδο 2014-2020 καθώς και ότι, στο πλαίσιο του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, προτείνεται να αυξηθούν κατά 26% (σε τρέχουσες τιμές) τα κονδύλια που διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) για την Ελλάδα.

        Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.4.2020)

Η Επιτροπή έχει στηρίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σε δίκαιη

κατανομή των οφελών της ανάπτυξης αυτής.

Την περίοδο 2014-2020, περίπου 2 δισ. Ευρώ δόθηκαν για τις πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ).

 Μέχρι σήμερα πάνω από 63 000 άνεργοι νέοι και νέες έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης της ΠΑΝ στην Ελλάδα. Επίσης, το ΕΚΤ έχει στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και τη δημιουργία τοπικών κέντρων στους δήμους, ενισχύοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες.

Στο πλαίσιο του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, προτείνεται να αυξηθούν κατά 26 % (σε τρέχουσες τιμές) τα κονδύλια που διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) για την Ελλάδα.

 Επίσης, για τα κράτη μέλη των οποίων το ποσοστό νέων

ηλικίας 15 έως 29 ετών που δεν βρίσκονται σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης προτείνεται να χορηγούν τουλάχιστον το 10 % των πόρων που δικαιούνται από το ΕΚΤ+ για τη στήριξη της απασχολησιμότητας των νέων. Επιπλέον, για να βοηθήσει τους νέους και τις νέες να λάβουν την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις ευκαιρίες απασχόλησης που χρειάζονται, η Επιτροπή θα ενισχύσει τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής του 2019, η Επιτροπή προέβλεψε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα παραμείνει πάνω από 2 % το 2019 και το 2020, ενώ θα μετριαστεί αργά στη συνέχεια, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να είναι 14 % το 2021. Η Επιτροπή δεν κάνει προβλέψεις ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά μόνο για τη συνολική απασχόληση.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.