ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μενδώνη: Πολιτική προτεραιότητα η πιστοποίηση όλων των μουσείων

11:32 - 10 Απρ 2020 | Πολιτική
Μενδώνη: Πολιτική προτεραιότητα η πιστοποίηση όλων των μουσείων
Κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η πιστοποίηση όλων των Μουσείων, Δημοσίων και Μη Δημοσίων, όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στη τηλεδιάσκεψη που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες την Πέμπτη.

"Η Πιστοποίηση του συνόλου των Μουσείων αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα. Το έργο έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και πρέπει τώρα να του δώσουμε ρυθμό", σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητώντας την άμεση επίσπευση των διαδικασιών.

Κρίνοντας επιβεβλημένο τον επανασχεδιασμό του έργου, έδωσε τις αναγκαίες οδηγίες για την συμπερίληψη στη διαδικασία της πιστοποίησης και των κρατικών αρχαιολογικών μουσείων, αλλά και των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ.

"Είναι καιρός, να αντιληφθούμε όλοι ότι οι διαδικασίες στο ελληνικό δημόσιο πρέπει να πιστοποιούνται. Πολλώ μάλλον όταν η συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης αφορά και στα αρχαιολογικά μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο αποτελεί πυλώνα της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου μας",  σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Από το 2014 έχει προβλεφθεί η διαδικασία της πιστοποίησης των Μουσείων, να είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. "Ακόμη κι αν η χρηματοδότηση δεν προέλθει από το τρέχον ΕΣΠΑ, η πιστοποίηση των Μουσείων θα προχωρήσει άμεσα με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους, και θα ενταχθεί στη συνέχεια στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027", διαβεβαίωσε η υπουργός.

Ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί προκειμένου να θέτει τα κριτήρια της πιστοποίησης, αλλά και να ελέγχει τους φακέλους υποψηφιοτήτων, η οποία μπορεί να συνεδριάζει τακτικά, με τηλεδιάσκεψη.

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού), θα προχωρήσουν άμεσα στον επανασχεδιασμό του έργου και στην διεύρυνσή του με την ένταξη και των αρχαιολογικών μουσείων.

Για την ουσιαστικότερη διαχείριση της διαδικασίας ενεργοποιείται το Γραφείο Πιστοποίησης στην Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το οποίο θα συνεργάζεται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αποσαφηνιστούν οι προτεραιότητες και το πλαίσιο της διαχείρισης του έργου. "Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και σφιχτή διοικητική διαδικασία", τόνισε η υπουργός.

Το Συμβούλιο Μουσείων είναι έτοιμο να εξετάσει τις υποψηφιότητες, οπότε όσα Μουσεία είναι έτοιμα θα κληθούν άμεσα να υποβάλουν τους αναγκαίους φακέλους.

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΥΠΠΟΑ: Προχωρά την πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης των φορέων πολιτισμού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.