ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΙΝΑΛ: Προτείνει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα- Τι περιλαμβάνει

14:48 - 12 Απρ 2020 | Πολιτική
ΚΙΝΑΛ: Προτείνει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα- Τι περιλαμβάνει
Ειδικό πρόγραμμα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα, που πλήττεται ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αλλά και τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γνωμοδοτεί για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των αγροτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι «οι αρνητικές εξελίξεις με τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής και κατάρρευση του εισοδήματος των παραγωγών».

«Απαιτείται άμεση στήριξη γιατί κινδυνεύει η εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια σε τρόφιμα» ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Το ειδικό Πρόγραμμα που προτείνει το ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει:

  • Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα.
  • Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια. Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Ενεργοποίηση της διαδικασίας deminimis για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται σε αδιέξοδο.
  • Προκαταβολή στους παράγωγους τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. Παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν μετακληθεί από τρίτες χώρες.
  • Αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  • Άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που καθυστερούν
  • Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφ’ όσον δεν έχει την δυνατότητα.
  • Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.