ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας: Σταδιακή και μακρόσυρτη η μετάβαση στην κανονικότητα

13:33 - 16 Απρ 2020 | Πολιτική
Πέτσας: Σταδιακή και μακρόσυρτη η μετάβαση στην κανονικότητα
«Το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων. «Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε εν συντομία στα εν ισχύ μέτρα για αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης.

Όπως είπε είναι εξαιρετικά θετικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος που έχει ήδη ενημερώσει ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές για το κοινό. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δυνατότητα που προσφέρει η ΕΡΤ από τη Μεγάλη Τρίτη για τη μετάδοση των ακολουθιών και στη νοηματική γλώσσα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι όπως είναι γνωστό τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. «Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε. 

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι «σταδιακή και μακρόσυρτη. Δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης. Όχι σαν διακόπτης».

Επίσης ότι «θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε επίσης ότι με απόφαση του πρωθυπουργού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην οποία συμπράττουν πανεπιστημιακές σχολές και επιστημονικοί φορείς.

Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα επιβεβαιώνεται στην πράξη

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%».

Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη κι αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες, επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.

«Είχαμε πει από την αρχή ότι οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης θα είναι δυναμικές και εξελισσόμενες, όχι στατικές. Ξεκίνησαν με κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών και συνεχίζονται πάντα με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Με διεύρυνση του κύκλου των συμπολιτών μας που πλήττονται αλλά και με παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, ο πρωτογενής τομέας», δήλωσε. 

Συνεχίζονται οι προσλήψεις στην Υγεία

Στη συνέχεια σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας όπως και η προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Είπε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από τις 565 σε 997, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φθάνουν τις 4.824 δηλαδή περίπου δυόμιση φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες.

Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 νέες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες και δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς. Ενισχύονται παράλληλα οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη διάγνωση κρουσμάτων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.