ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταμπουλίδης: Με το νέο σχέδιο νόμου προστατεύουμε την πνευματική ιδιοκτησία

20:43 - 29 Απρ 2020 | Πολιτική
Σταμπουλίδης: Με το νέο σχέδιο νόμου προστατεύουμε την πνευματική ιδιοκτησία
«Αποδείξαμε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι μπορούμε να προστατέψουμε τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, τα πνευματικά δικαιώματα και το δημόσιο συμφέρον. Τώρα δίνουμε τα κατάλληλα εργαλεία στο κράτος ώστε με σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο να επιτελέσει το έργο του».

Αυτό σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης, με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο περί σύστασης της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών του υπουργείου για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο.

Όπως υπογραμμίστηκε, η Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως στρατηγικό στόχο την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, την υπεραξία των εμπορικών σημάτων, την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και την επακόλουθη αύξηση των δημόσιων εσόδων. Για αυτό και η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αναδεικνύεται αφενός ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αφετέρου ως αναπτυξιακή πολιτική. 

Ήδη, όπως αναφέρθηκε, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, με τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, έχουν πραγματοποιηθεί 15.288 έλεγχοι, έχουν κατασχεθεί ως απομιμητικά προϊόντα 142.060 τεμάχια και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 842.700 ευρώ. Τα ποσοστά παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά: στους ελέγχους 372%, στις κατασχέσεις 644% και στα πρόστιμα 138%. «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το παρεμπόριο ελέγχεται και περιορίζεται ενώ το νόμιμο εμπόριο προστατεύεται» όπως σημείωσε ο υπουργός.

Η σύσταση και η θεσμική ενίσχυση της προτεινόμενης δομής (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς), έχει υιοθετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην οργάνωση και λειτουργία, ενοποιεί υπάρχουσες εσωτερικές δομές σε μία, επιφορτίζεται με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου ως κύρια Εθνική Αρχή υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενισχύει την επιχειρησιακή και κατασταλτική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού μέσα από τη διυπηρεσιακή συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας, ενεργεί οριζόντια σε όλο τον κύκλο «ζωής» των προϊόντων και υπηρεσιών και εξοικονομεί πόρους από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας. Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού ανέδειξε την ανάγκη «η χώρα να αποκτήσει συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική. Και τώρα ανοίγει και η ευρωπαϊκή συζήτηση για την ανάγκη να επανακτήσει η Ευρώπη αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς, όπως της δημόσιας υγείας». Όπως σημείωσε, «η εμπειρία της παραγωγής αντισηπτικού και χειρουργικών μασκών υψηλής ποιότητας δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τα επτά νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

 

Οι αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.