ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας: Θα πάρουμε αυστηρότερα μέτρα εάν χρειαστεί

15:10 - 03 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Πέτσας: Θα πάρουμε αυστηρότερα μέτρα εάν χρειαστεί
Στη μετάβαση στη μετα-κορωνοϊό εποχή αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγες ώρες από την έναρξη της σταδιακή άρσης των μέτρων.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι πηγαίνουν και αυτοί βήμα βήμα με βάση τα στοιχεία. Θα πηγαίνουμε πολύ προσεκτικά. Για αυτό επιλέχθηκε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται ανά εβδομάδα η κατάσταση και θα αποφασίζουμε για το επόμενο βήμα» επεσήμανε, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι «αν χρειαστεί να σταματήσουμε ένα βήμα θα το εξετάσουμε». «Αν χρειαστεί να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, και αυτό θα το εξετάσουμε» και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για την υγιεινή και την προστασία. «Να συνεχίσουμε το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να μην κάνουμε χειραψίες, να κρατάμε τις αποστάσεις. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να μας συντροφεύουν και την επόμενη ημέρα», συμπλήρωσε.

Xρήση μάσκας

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι και υποχρεωτική, είπε ότι «Είναι υποχρεωτική για το κοινό σε πολύ συγκεκριμένα σημεία: Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, τους ανελκυστήρες και σε ό,τι σχετίζεται με την Υγεία, νοσοκομεία, ιατρεία κ.α. Για άλλα μέρη υπάρχει αυστηρή σύσταση» σημείωσε, με νόημα.

Επανέλαβε, πάντως, ότι η χρήση της μάσκας είναι συμπληρωματικό μέτρο, καθώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πλύσιμο χεριών ή την τήρηση αποστάσεων.

Μετακινήσεις

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι σ’ ένα αυτοκίνητο μπορούν να βρίσκονται έως και τρία άτομα – συμπεριλαμβανομένου του οδηγού – παρότι υπάρχει «μια κάποια» ευελιξία για τις οικογένειες. «Για περισσότερα από τέσσερα άτομα, όμως, είναι δύσκολο να υπάρχει παράκαμψη από τη γενική κατευθυντήρια γραμμή», διευκρίνισε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν επιτρέπεται, καθώς «δεν είμαστε ακόμη στη φάση που μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι, να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να πάμε κάπου αλλού». «Είμαστε στη φάση που κινούμαστε κοντά στην περιοχή μας για τη δουλειά μας, για να προμηθευτούμε βασικά είδη, για να κάνουμε μια κοντινή βόλτα, με προσοχή», τόνισε.

Τουρισμός και μέτρα στήριξης

Ερωτηθείς για τον τουρισμό και τις επιπτώσεις από την πανδημία, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι, όχι μόνο να δοθεί μία διοικητική εντολή  ότι μπορείτε να ανοίξετε, αλλά να πειστεί ο επιχειρηματίας ότι αφού θα ανοίξει, θα έχει τζίρο» κι αυτό διότι «αν δεν πειστεί ότι θα έχει τζίρο, δεν θα προσλάβει το προσωπικό που θα προσλάμβανε ούτε θα κάνει την ανακαίνιση που είχε σχεδιάσει».

Ο ίδιος συνέχισε ότι «Για να έχει, όμως τζίρο, θα πρέπει να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των  μεταφορών. Για τον εσωτερικό  τουρισμό είναι σχετικά πιο απλό. Το ζήτημα, όμως, του εξωτερικού τουρισμού συνδέεται άμεσα με τις αερομεταφορές». «Περιμένουμε την Κομισιόν, στα μέσα Μαΐου, να δώσει ένα κοινοτικό πλαίσιο, ώστε να μην έχουμε εθνικές πολιτικές που μπορεί να δώσουν λανθασμένα  το μήνυμα, ότι η ελευθερία μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζεται παντού το ίδιο», πρόσθεσε.

Γοα τα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι θα αίρονται σταδιακά σε μεταγενέστερο χρόνο από ό,τι θα αίρονται οι περιορισμοί. «Μέσα στον Μάιο έχουμε πει, ήδη, ότι θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας, αλλά η στήριξη θα συνεχιστεί. Κι αυτό  γιατί οι κλάδοι που θα ανοίξουν δεν θα έχουν απότομα τον τζίρο που είχαν πριν από τον Φεβρουάριο. Αλλά και γιατί θα χρειαστεί λίγος χρόνος, προκειμένου η επιχείρηση να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες», είπε.

Τέλος, προανήγγειλε σειρά ενεργειών για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του Πολιτισμού, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να μην είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.