• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γεραπετρίτης: Θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό από αρχές Ιουλίου

16:46 - 04 Μαϊ 2020 | Πολιτική
"Θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό από τις αρχές Ιουλίου", τόνισε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, αρκεί, όπως σημείωσε να μην υπάρξει υποτροπή και να μην αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε στον ΣΚΑΪ και εμφανίστηκε σε πρώτη φάση ικανοποιημένος από την εικόνα στις πόλεις της χώρας, την πρώτη ημέρα άρσης του lockdown.

«Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά, δεν υπήρξε εξαιρετικά μεγάλος συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικώς η κίνηση προφανώς είναι κατά τι επιβαρυμένη, δεν έχει φτάσει όμως στα επίπεδα υψηλής έντασης που ήταν πριν από την επιβολή των μέτρων. Εξακολουθούμε να τηρούμε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με τους κανόνες που λειτούργησαν και μέχρι την 30ή Απριλίου. Είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις, η εικόνα όμως που έχουμε, είναι ότι έχουμε αλλάξει λιγάκι και τον τρόπο ζωής μας, εκτός από το κομμάτι του καταναγκασμού», τόνισε.

Στην ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έγινε το αυτονόητο, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας ότι «τίποτε δεν είναι αυτονόητο και ειδικά στη χώρα μας. Η κοινή λογική έχει πάρα πολλές φορές υποχωρήσει δίνοντας τη θέση της σε ένα λαϊκίστικο επιχείρημα». Και, αποκάλυψε την πίεση που είχε υποστεί η κυβέρνηση -στα όρια του bullying όπως επί λέξει είπε- για το αν έπρεπε να απαγορευθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, όταν ακόμη δεν υπήρχαν θύματα. Αλλά και όταν έκλεισαν τα σχολεία στις 11 Μαρτίου, επίσης η κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρή κριτική ακόμη και από την αντιπολίτευση.

Στο σημείο αυτό όμως ο υπουργός Επικρατείας άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιχειρεί να βγει κερδισμένος υπό οποιαδήποτε συνθήκη: «Εάν πάμε καλά στα οικονομικά, αυτό θα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη, εάν δεν πάμε καλά, θα είναι όλο δικό σας». Σύμφωνα ωστόσο με την κυβερνητική προσέγγιση, «ο κόσμος έχει κριτήριο και αισθητήριο να καταλαβαίνει ότι εδώ έγινε μια δουλειά που ήταν πάρα πολύ επαγγελματική. Το ότι ακούσαμε τους υγειονομικούς παράγοντες, ότι αποδώσαμε τέτοια μεγάλη αξία στους τεχνοκράτες, δεν είναι αυτονόητο. Ότι έγινε μια ιχνηλασία υποδειγματική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Ότι λειτούργησε μια επιτελική δομή επί τη βάσει της οποίας εκδόθηκαν 300 αποφάσεις υπουργών κατά το διάστημα αυτό των 60 ημερών… Αυτά δεν είναι καθόλου αυτονόητα και τα πιστώνεται πρώτα από όλα η κοινωνία, αλλά το κράτος λειτούργησε, οι πολίτες το εμπιστεύθηκαν και από αυτό ελπίζουμε να βγει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, είπε πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και για εκπαιδευτικούς αλλά προεχόντως για μη εκπαιδευτικούς λόγους. Το ανοιχτό σχολείο συμβάλει πολύ στην ψυχική ισορροπία των παιδιών, ανέφερε ακόμη θέτοντας και το ζήτημα της ισότητας ευκαιριών καθώς «ορισμένα σχολεία, περισσότερο τα ιδιωτικά, έχω την αίσθηση, έχουν παράσχει υψηλού επιπέδου τηλε-εκπαίδευση, ενώ ορισμένα πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό δημιουργεί συνθήκες προϊούσας ανισότητας…».

Πάντως για το άνοιγμα των δημοτικών δεν αρνήθηκε ότι έχει και ο ίδιος «πολύ μεγαλύτερες επιφυλάξεις», όμως «θα ακολουθήσουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών όταν έλθει ο χρόνος». Έκανε γνωστό δε, ότι η ιδέα για το σπάσιμο των τάξεων ήταν πατέντα ελληνική.

Τουρίστες από χώρες όπου έχει εκλείψει ο ιός

Στα ζητήματα της οικονομίας-τουρισμού, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «με τα σημερινά δεδομένα πηγαίνουμε καλά αλλά θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση προς το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου έτσι ώστε να έχουμε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Εφόσον δεν έχουμε την οποιαδήποτε υποτροπή, η αίσθησή μου είναι ότι, πράγματι, θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό από τις αρχές Ιουλίου». Μιλώντας δε, για τα ενιαία, ανά τον κόσμο, πρωτόκολλα για τα αεροπορικά ταξίδια, παρατήρησε ότι «το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα δουλέψει, είναι ένα σχετικώς ακραίο μέτρο, δημιουργεί και μια κοινωνική διάσταση μεταξύ των ανθρώπων που εγώ δεν θα ήθελα να δω». Αντ' αυτού, ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν αναπτυχθεί πολύ οι τεχνικές των tests, επίσης η κυβέρνηση επεξεργάζεται, όπως είπε, πολύ αναλυτικά πρωτόκολλα για το πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός, πράγμα που περιλαμβάνει όχι μόνο το κομμάτι του ελέγχου της τουριστικής κίνησης, αλλά και της ενίσχυσης των ιατρικών και των νοσηλευτικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής, εκτίμησε επίσης και αποκάλυψε ότι «ένα από τα δύσκολα πειράματα που επιχειρούμε να κάνουμε, είναι να δούμε και στοχευμένα χώρες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν χώρες προέλευσης τουριστών. Θα θέλαμε τουρίστες από χώρες που πρακτικά έχει εκλείψει η εξάπλωση του ιού. Βλέπουμε περίπου το χάρτη… Δύσκολη άσκηση, είμαστε πολύ αισιόδοξοι όμως».

Στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση εξετάζει να ανοίξει νωρίτερα του προβλεπομένου τα καταστήματα εστίασης πιο νωρίς, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όπως είμαστε, η ημερομηνία-στόχος είναι η 1η Ιουνίου τόσο για την εστίαση όσο και για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο». Από την άλλη, συνέχισε, «είναι ένα σύστημα δυναμικό, δύο φορές την ημέρα εξετάζουμε επιδημιολογικά δεδομένα». Αν αυτά σταδιακώς αλλάξουν, αν πάμε κάπου λίγο χειρότερα, ίσως επανέλθουν πιο αυστηροί κανόνες, «αν πάμε λίγο καλύτερα μπορεί να φέρουμε το άνοιγμα νωρίτερα».

Για τα νησιά, τέλος, παρατήρησε ότι οι περιοχές που έχουν βγει σχετικώς αμόλυντες από τον ιό, θα πρέπει να διαφυλαχθούν πολύ περισσότερο. Χρονικό σημείο επαναξιολόγησης, είναι η 18η Μαΐου και αξιολογώντας τότε, τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα πάει στο άνοιγμα των νησιών.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman