ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για τη στήριξη της μεσαίας τάξης

23:01 - 04 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Κόντρα Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για τη στήριξη της μεσαίας τάξης
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδίασε και εφαρμόζει, από την πρώτη στιγμή, πολιτικές που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες, χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.» Αυτό τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με θέμα: «Μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης».

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην ερώτησή του ι πως η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα ενισχύσει σημαντικά την μεσαία τάξη της χώρας η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είχε πληγεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «τον  Δεκέμβριο  του2019, όταν  άνοιξα   το θέμα της  μεσαίας  τάξης:  ότι,  δηλαδή, επιστημονικός  ορισμός της μεσαίας   τάξης   δεν   υφίσταται   και   ότι   τα   άκρα   της,   με   εισοδηματικά   και   περιουσιακά κριτήρια, διαχρονικά και ανά χώρα μεταβάλλονται.

Τα όρια στα οποία αναφέρεστε αφορούν, πράγματι, ορισμό που έχει δώσει ο ΟΟΣΑ. Ουδέποτε   δήλωσα   ότι   αυτά   τα   όρια   τα   αποδέχεται   το   Υπουργείο   και   ο   Υπουργός Οικονομικών.Τα πρακτικά της Ολομέλειας είναι στη διάθεσή σας.

Σε   κάθε   περίπτωση,   και   έχοντας   επίγνωση   ότι   η   έννοια   της   μεσαίας   τάξης   διαφέρε ισημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και  κοινωνικούς παράγοντες, αξιολογούμε  τα διαθέσιμα στοιχεία και προχωράμε αναλόγως στη χάραξη πολιτικής, όπως γίνεται παγκοσμίως» σημείωσε ο κ. Σταικούρας και προσέθεσε:

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι μέσα στην κρίση, και κυρίως την περίοδο 2015-2018, υπήρξε δραματική   συρρίκνωση   των   δηλωθέντων   εισοδημάτων,   ιδιαίτερα   των   μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Eurostat:

 Το 52% των φορολογικών δηλώσεων του  2018, είχε δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ.

 Οι μηδενικές δηλώσεις  αυξήθηκαν,  το  2017 σε σχέση με  το  2014, κατά 14%, ενώ  οι φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ παρουσίασαν πτώση έως 12%»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως ενώ είναι γεγονός ότι ο επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης δεν είναι σαφής καθώς σύμφωνα με κάποιους στη μεσαία τάξη, εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μέρος των μισθωτών – ιδιαίτερα οι έχοντες τριτοβάθμια εκπαίδευση – οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων καθώς και μέρος των αγροτών. «Οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται βάναυσα σήμερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 και η κυβέρνηση αρνείται να τους ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη και στο ταμειακό μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα είχε τονίσει πως ανεξαρτήτως ορισμού είναι γεγονός ότι η μεσαία τάξη απώλεσε πολύ σημαντικό μέρος τους εισοδήματός και της περιουσίας της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είχε αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα τα πρώτα νομοθετήματα της ΝΔ, πριν την κρίση του Covid-19 είχαν ως ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση των πολύ υψηλών εισοδημάτων, και τα όποια οφέλη είδαν τα μεσαία στρώματα ήταν πολύ περιορισμένα, σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που θα είχαν αν το σύνολο του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων αυτών αξιοποιείτο για τα στρώματα αυτά.

«Επιπλέον είναι προφανές ότι η μεσαία τάξη δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν τον Covid-19 καθώς και το ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης παλινωδεί αρνούμενη πεισματικά να την ενισχύσει, παρά τη δυνατότητα που προσφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πόροι της ΕΕ» είχε πει ο κ. Τσακαλώτος ζητώντας η κυβέρνηση να προχωρήσειστην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσυνού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δις χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Επιπλέον σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση:

1. Επιμένει να προσπαθεί να μας πείσει ότι το 1%>2,8% λέγοντας μάλιστα ότι «Οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019!». Προφανώς κάποιες συνιστώσες θα έχουν θετικό πρόσημο και κάποιες αρνητικό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σύνολο. Όταν οι βασικές συνιστώσες ενός μεγέθους αυξάνονται, και το μέγεθος μειώνεται, μάλλον ο ορισμός «οι βασικές» είναι κάπως παραπλανητικός

2. Αν ο κ. Σταϊκούρας είχε διαβάσει την ανακοίνωσή μου θα πρόσεχε ότι είπα ότι «τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι 6 δις» και αυτό ο κ. Σταϊκούρας δεν το αμφισβητεί. Η κριτική προφανώς δεν είναι επί δημοσιονομικού κόστους και ταμειακών διαθεσίμων, αλλά επί των επιλογών της κυβέρνησης.

Και για το συγκεκριμένο δεν χρειάζεται τεχνική επάρκεια ούτε από εμένα, ούτε από το μέσο πολίτη για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες με χρέη.

Όσο για την ενσωμάτωση του συνολικού ποσού των εγγυήσεων -μετά μόχλευσης- στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, θα το αφήσω ασχολίαστο γιατί είμαι καλός άνθρωπος.

3. Ο κ. Σταϊκούρας, αφού απέστειλε κείμενο με τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ βασανίζει ξανά τα δεδομένα προσπαθώντας να τα κάνει να ομολογήσουν ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε τόσο καλά.

Μας λέει μάλιστα ότι «Μεταξύ 2015 και 2018, η Ελλάδα ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος». Ξεχνάει μάλλον ότι μεταξύ 2010-2014 η φράση «αύξηση εισοδήματος» ήταν άγνωστη στην Ελλάδα.

4. Με προβληματίζει πολύ η φράση «τα κέρδη που απέφερε η πολιτική αυτή στον τομέα των ανισοτήτων είναι πολύ μικρά σε σχέση με το κόστος που προκάλεσε τόσο στη βραχυχρόνια όσο και την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη.»

Δείχνει ότι για τον κ. Σταϊκούρα η ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση την αύξηση των ανισοτήτων. Ή τουλάχιστον ότι είναι θιασώτης της αντίληψης ότι πρέπει πρώτα να μεγαλώσει η πίτα, και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μόνο που για ένα περίεργο λόγο, για τους θιασώτες αυτής της προσέγγισης τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης ποτέ δεν είναι επίκαιρα ανεξάρτητα από το μέγεθος της πίτας.

5. Η φράση περί αύξησης του Χρέους/ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2015-2018 είναι ενδιαφέρουσα. Θέλει να την συγκρίνω με τις δικές του επιδόσεις ή με τα ταμειακά διαθέσιμα που παραδέχτηκε ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί αν από το χρέος αφαιρούσε τα ταμειακά διαθέσιμα που του αφήσαμε (ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν 42 δις- πάνω από 20% του ΑΕΠ) θα προέκυπτε σαφώς η μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.