ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο φέρνει ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο

11:58 - 05 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο φέρνει ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο
«Οι διατάξεις για το περιβάλλον θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του και θέτουν βατήρες για βιώσιμη ανάπτυξη που θα αμβλύνει τις συνέπειες απο την κρίση και θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά προόδου», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως όλες του οι διατάξεις σέβονται τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντολογικούς κανόνες.

«Απο την πρώτη μου ομιλία στις προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης είχα δηλώσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με έμπρακτη προστασία περιβάλλοντος. Είχα τονίσει ότι η χώρα μας υστερεί και στα δύο επίπεδα. Δεκάδες επενδύσεις που βαλτώνουν στα δίχτυα γραφειοκρατίας και την ίδια στιγμή η άναρχη δόμηση εξακολουθεί να μας στοιχειώνει. Η χώρα μας είναι πρώτη σε υπερρύθμιση για απαγορεύσεις δόμησης και την ίδια στιγμή είναι 35 σε 40 χώρες ως προς την αναποτελεσματικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εχθρό» τη «φοβική γραφειοκρατία» και τόνισε ότι «στόχος είναι η ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο».

«Το μέλλον της πατρίδας συνδέεται ευθέως – γραμμικά με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι ανάπτυξη αν δεν αφορά πολίτες και δεν είναι βιώσιμη αν δεν προστατεύει το περιβάλλον. Η Ελλάδα καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αμβλύνει συνέπειες περιβαλλοντικής κρίοσης. Καλείται να αντικαταστήσει ρυπογόνες πηγές ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Καλείται να μετατρέψει σε πλούτο τα άχρηστα υλικά. Να ρυθμίσει την άναρχη δόμηση».

«Αυτές οι κυβερνητικές επιλογές προφανώς έχουν διατυπωθεί και σε διεθνές επίπεδο. Στην προσυπογραφή μας στην συμφωνία Παρισίων και στην δέσμευσή μας να είμαστε συνεπεις με 17 στόχους ΟΗΕ. Η Ελλάδα ήταν απο τις πρώτες χώρες που στήριξε το φιλόδοξο σχέδιο ΕΕ για μια οικονομία χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα εως το 2050. Δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις αλλά μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Πετύχαμε τους στόχους για 2020 για μείωση εκπομπών θερμοκηπίου. Εχουμε θέσει στόχους για 2030 για πηγές ενέργειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του οργανώνει «την απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.