ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Η γερμανική Δικαιοσύνη... απειλεί και τα ελληνικά ομόλογα

19:37 - 05 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Βενιζέλος: Η γερμανική Δικαιοσύνη... απειλεί και τα ελληνικά ομόλογα
Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε σήμερα ότι το πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της ΕΕ, θέτει υπό αμφισβήτηση και το νέο μεγάλο πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας λόγω της πανδημίας, στο οποίο είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα, τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συνεπώς, όπως επισημαίνει η απόφαση αφορά άμεσα και την Ελλάδα που κινδυνεύει να χάσει, όπως και οι άλλες χώρες τα προνόμια του νέου έκτακτου προγράμματος, που έγινε γνωστό ως "μπαζούκα".

Ο κ. Βενιζέλος, σε παρέμβασή του για το θέμα στη σελίδα του στο facebook, σημειώνει ακόμα ότι με την απόφαση τίθενται υπό νομική πλέον αμφισβήτηση η υπόθεση του ευρωομολόγου και οι όροι χρηματοδότησής του υπό σχεδιασμό Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:

"Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι το QE (πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης)  της ΕΚΤ υπερβαίνει τις δοτές αρμοδιότητες της ΕΕ (κινείται ultra vires) και παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή και τις αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Βουλής ως θεμελιώδη στοιχεία της γερμανικής συνταγματικής ταυτότητας.

Κατά συνέπεια απαγορεύει στα ομοσπονδιακά όργανα και ιδίως στη Bundesbank να μετέχουν και να συμπράττουν στη λήψη και εφαρμογή οποιασδήποτε σχετικής ενωσιακής πράξης. Η απόφαση αφορά τη δέσμη πράξεων της ΕΚΤ της περιόδου 2015-2019 που συγκροτούν το λεγόμενο QE.

Τίθεται όμως υπό αμφισβήτηση και το νέο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης λόγω πανδημίας (750 δισ. ευρώ ) στο οποίο είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα. Κατά μείζονα λόγο τίθενται υπό νομική πλέον αμφισβήτηση  η υπόθεση του ευρωομολόγου και οι όροι χρηματοδότησής του υπό σχεδιασμό Ταμείου Ανασυγκρότησης”.

Διαβάστε ακόμα:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.