ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζοκαθίσματα: Έως το τέλος της εβδομάδας το νομοθετικό πλαίσιο

08:48 - 06 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Τραπεζοκαθίσματα: Έως το τέλος της εβδομάδας το νομοθετικό πλαίσιο
«Η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, έχει άμεση σχέση με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και θα κάνουμε τα πάντα για να τα στηρίξουμε».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι έως το τέλος της εβδομάδος, το πολύ μέσα στην επόμενη, θα έχουν καθοριστεί οι κανόνες λειτουργίας τους.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί που είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επί πλέον δημοτικά τέλη στους δήμους. Ο όρος που τίθεται είναι να μη παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί επί πλέον χώρος, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, στα συγκεκριμένα καταστήματα, έως και 50%.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξηγώντας τη λογική της κυβέρνησης τόνισε ότι, «επειδή από την Αθήνα, από το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή, δεν μπορεί κανείς να έχει την εικόνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αλλά θέλουμε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους κάθε γωνιάς της Ελλάδας, γι’ αυτό το λόγο δίνουμε τη δυνατότητα στους δημάρχους, οι οποίοι ξέρουν από πολύ κοντά την πραγματικότητα, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου, σε κάθε δήμο, να δώσουν τη σωστή λύση. Εμείς μέσα στην εβδομάδα ή το πολύ την επόμενη, θα τους δώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να το κάνουν. Να επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τη μείωση της πελατείας που έχουν λόγω της εφαρμογής των μέτρων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει ζητήσει και από τον κ. Χαρδαλιά να επισπεύσει τη διαδικασία, αφού όλοι κινούμαστε βάσει των οδηγιών που μας δίνουν η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η Πολιτική Προστασία.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, είπε: «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στο Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Βαθύ υφεσιακό κύμα θα χτυπήσει την ελληνική οικονομία

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι, «θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο. Χθες πάντως δεν υπήρξε συζήτηση γι’ αυτό το ζήτημα» .

«Η πανδημία δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται ένα βαθύ υφεσιακό κύμα να χτυπήσει την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι αυτή η φάση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι δυσκολότερη. Επισήμανε, όμως, ότι χάρη στη διαχείριση της πρώτης φάσης με τις έγκαιρες και κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε ο πρωθυπουργός «έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα».

Τέλος, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες απ’ όλο τον κόσμο, με βάση το νόμο που ψήφισε η Ελληνική Βουλή με πλειοψηφία 288 βουλευτών.

«Τώρα γίνεται εφαρμογή αυτού του νόμου. Αυτό που θέλω κατηγορηματικά να υπογραμμίσω είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, οι οποίες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών. Δεν το ζητάει κανείς, δεν το ζητά η ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στο μυαλό κανενός, κυρίως του Πρωθυπουργού, γιατί εκείνος αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.