• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γεωργιάδης: Επάρκεια στις μάσκες-Καθοδική τάση στις τιμές

12:12 - 06 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Έχει εξασφαλιστεί επάρκεια μασκών στην αγορά και οι τιμές τους υποχωρούν, επεσήμανε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης υπενθύμισε ότι έχει φτιαχτεί ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό για να μπορεί ο κάθε πολίτης να βρει τη φθηνότερη μάσκα κοντά στην περιοχή του.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Γενικής Γραμματείας του Καταναλωτή, που επικαλέστηκε ο υπουργός, οι τιμές στις μάσκες μιας χρήσης κυμαίνονται σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ από 0,59 έως 0,63, σε δεύτερη αλυσίδα από 0,27 μέχρι 0,42 το τεμάχιο και σε τρίτη αλυσίδα από 0,56 έως 0,58.

Ο υπουργός εξήγησε γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση σε διατίμηση. «Η τιμή στην Ελλάδα ακολουθεί καθοδική τάση. Στη Γαλλία που επιβλήθηκε διατίμηση στις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης ορίστηκε ανώτατη τιμή 0,95 ευρώ. Αν βάλουμε διατίμηση υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι εισαγωγές, να ξεμείνει η αγορά και να αρχίσουν πάλι οι τιμές να ανεβαίνουν», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Επισήμανε ότι, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον καταναλωτή, η οποία έχει φτιαχτεί στο υπουργείο, έχουν μπει και οι μάσκες ως ένα από τα προϊόντα που μπορεί ο καταναλωτής να παρακολουθεί τις τιμές τους και να βρίσκει που είναι φθηνότερη μάσκα στην περιοχή του.

Υπενθύμισε, εξάλλου, την ηλεκτρονική βάση που καταγράφονται τα αποθέματα. Την πρώτη ημέρα της καταγραφής, οι μάσκες στην Ελλάδα ήταν 1.000.000. Χθες οι μάσκες ήταν 26.000.000. «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται τα αποθέματα και πέφτει η τιμή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επίκαιρη ερώτηση από το Κίνημα Αλλαγής

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα απηύθυνε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. «Η διατίμηση δεν είναι αποκλειστικός τρόπος παρέμβασης στην αγορά, αλλά έσχατο μέσο. Στη Γαλλία που έχει επιβάλλει διατίμηση και η μάσκα είναι στα 0,90 του ευρώ, τα εισοδήματα του κόσμου είναι πολύ πιο υψηλά από τα δικά μας. Υπάρχουν χώρες όμως με ελεύθερες οικονομίες όμως, όπως η Αυστρία, που το κράτος διανέμει δωρεάν μάσκες. Στο Βέλγιο και στη Γαλλία διανέμονται και πάλι δωρεάν μάσκες έξω από το μετρό», παρατήρησε ο κ. Καμίνης.

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να μοιράσει μάσκες μιας χρήσεως σε όλο τον πληθυσμό. Μπορούν τα κράτη, κατά περίπτωση, να δώσουν μάσκες εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα και θα το κάνει περισσότερο, αν χρειαστεί. Σήμερα όμως που μιλάμε ούτε έλλειψη μασκών υπάρχει ούτε υπερβολικές τιμές, σε σχέση με την παγκόσμια αγορά και την διεθνή τιμή στις μάσκες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκε ο επιχειρηματίας από τη Λάρισα που προχώρησε στην παραγωγή μασκών.

«Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή μασκών, εταιρεία στη Λάρισα έκανε επένδυση, με δικά της χρήματα, και βοηθήσαμε στην ταχεία εισαγωγή των μηχανών από την Κίνα προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή μέσα στον Απρίλιο. Όταν αυτό έγινε γνωστό, άρχισαν δημοσιεύματα χυδαία από τις γνωστές εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, τα οποία στοχοποίησαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση χθες στο σπίτι του από αναρχικές συλλογικότητες. Δηλαδή, ένας επιχειρηματίας που βάζει τα δικά του τα λεφτά και παράγει μάσκες, πρέπει ακούει τα σκουπίδια της δημοσιογραφίας, να του λένε ότι ο Μητσοτάκης αποφάσισε να επιβάλει τη μάσκα, για να πουλάει μάσκες ο φίλος του στη Λάρισα, όταν η μάσκα συστήνεται από τους γιατρούς του πλανήτη. Εκτός και αν ο Μητσοτάκης μπορεί και ελέγχει τον πλανήτη. Θα ήθελα, εκ μέρους της κυβερνήσεως, να εκφράσω τη δριμεία καταδίκη μου, γι' αυτή την επίθεση στην οικογένεια και τις επιχειρήσεις του κ. Νταβέλη και να ζητήσω συγνώμη, εκ μέρους της κυβέρνησης, από κάθε Έλληνα επιχειρηματία που σε αυτές τις στιγμές κρίσης, βάζει πλάτη για να βρίσκει φθηνές μάσκες ο Έλληνας καταναλωτής για να προστατεύσει την υγεία του, και εντούτοις πρέπει να ανέχεται και τα σκουπίδια της δημοσιογραφίας και να ανέχεται μετά και επίθεση στο σπίτι του. Πρόκειται για άθλια και άνανδρη επίθεση σε οικογένεια με μικρά παιδιά μέσα».

«Δεν είμαι εχθρός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θεωρώ σημαντικό και μπράβο στην κυβέρνηση που βοήθησε και τον επιχειρηματία από τη Λάρισα να κάνει γρήγορα την εισαγωγή των μηχανημάτων του», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Εσείς που βοηθήσατε, και καλά κάνατε, τον επιχειρηματία να εισαγάγει τα μηχανήματα αυτά, δεν οφείλει κι εκείνος κάτι σε ανταπόδοση για τη βοήθεια που πήρε από το κράτος; Δεν θα μπορούσε λχ η πολιτεία να αγοράσει από αυτόν, ένα τμήμα της παραγωγής του και να το διαθέσει δωρεάν στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν ευάλωτες ομάδες; Ο πρωθυπουργός είπε ότι ζούμε έναν πόλεμο. Εγώ γνωρίζω ότι στους πολέμους η παρέμβαση του κράτους πάντοτε ισχυροποιείται».

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη μια εταιρεία, η εταιρεία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ανακοίνωσε ότι κάνει δώρο το 50% της παραγωγής της και μοιράζει δωρεάν μάσκες σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη και έχει δώσει και στην κυβέρνηση μάσκες να τις διαθέσει στα νοσοκομεία και αλλού δωρεάν.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman