ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΙΝΑΛ: Οι κυβερνητικές επιλογές επιδρούν διαλυτικά σε τουρισμό-επισιτισμό

10:33 - 07 Μαϊ 2020 | Πολιτική
ΚΙΝΑΛ: Οι κυβερνητικές επιλογές επιδρούν διαλυτικά σε τουρισμό-επισιτισμό
Τις «κυβερνητικές παραλείψεις» για τους εργαζόμενους στον κλάδο Τουρισμού-Επισιτισμού «που κινδυνεύουν να αναδειχτούν τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της περιόδου» επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Γιώργος Μουλκιώτης, υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας ο Χρήστος Μέγας, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, «δεν είναι μόνο ο κορονοϊός και η πανδημία που επιδρά αρνητικά στον κλάδο, ιδιαίτερα στην απασχόληση, αλλά είναι οι κυβερνητικές επιλογές που επιδρούν διαλυτικά».

Ειδικότερα, όπως εξηγούν, «το υπουργείο Εργασίας ακόμη δεν έχει εξαγγείλει την παράταση των επιδομάτων ανεργίας για όσους –εποχικά εργαζόμενους- δεν ανέλαβαν ακόμη εργασία. Επίσης:

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιστοίχιση (συσχέτιση) της περσινής απασχόλησης με την φετινή (αντίστοιχο διάστημα) ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος για τις θέσεις εργασίας και το χαμένο εργατικό εισόδημα.

Ακόμη και για όσους απασχοληθούν προβλέπεται η ελεύθερη επιλογή από τις επιχειρήσεις, με διευθυντικό δικαίωμα μάλιστα, της μερικής απασχόλησης και της διαλείπουσας εργασίας (2-3 ημέρες την εβδομάδα). Για δε το υπόλοιπο (χαμένο) χρόνο, η αμοιβή ορίστηκε στα 2,66 ευρώ ώρα.

Δεν έχει επεκτείνει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έτσι, όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στις οικείες εργοδοτικές οργανώσεις, με δική τους επιλογή, θα δεχθούν πιέσεις και ενδεχομένως να μην λάβουν τον μισθό που ισχύει για την πλειονότητα των (λοιπών) εργαζομένων με βάση την από 12/12/2019 κλαδική ΣΣΕ που συνήψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό».

«Με τον συνδυασμό των δύο κυβερνητικών 'παραλείψεων», (μη επέκταση και υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ και το ορισθέν ωρομίσθιο των 2,66 €), ακόμη και όσοι εργαστούν την τρέχουσα σεζόν κινδυνεύουν να λάβουν εξευτελιστικές αποδοχές, ακόμη και κάτω από αυτόν του ανειδίκευτου εργάτη (233 ευρώ ανά μήνα για 4ωρη απασχόληση)» σημειώνουν.

Θυμίζουν ακόμη πς το Κίνημα Αλλαγής «έγκαιρα είχε θέσει το μείζον ζήτημα της επέκτασης όλων των ΣΣΕ και ότι ειδικά για τους 300.000 εργαζόμενους στον Επισιτισμό –Τουρισμό που δεν καλύπτονται από την οικεία ΣΣΕ, η Φώφη Γεννηματά είχε επισταμένως θέσει το πρόβλημα, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τηρήσει την νομιμότητα, να στηρίξει το εργατικό εισόδημα σύμφωνα με τις ελεύθερες αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων στον κλάδο και να μην επιτρέψει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

«Καλούμε την κυβέρνηση, έστω την ύστατη στιγμή, να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζόμενων την ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού και να επιδοτήσει τους εργαζομένους του κλάδου που φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν θα απασχοληθούν» καταλήγουν οι κ. Μουλκιώτης και Μέγας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.