ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνθέτες και στιχουργοί απειλούν με καθολική απαγόρευση των έργων τους

07:51 - 08 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Συνθέτες και στιχουργοί απειλούν με καθολική απαγόρευση των έργων τους
Το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού άλλαξε ρότα και από εκεί που είχε αποφασίσει ότι "δεν θα γίνει κανένα πολιτιστικό δρώμενο φέτος το καλοκαίρι", ανακοίνωσε ότι στις 15 Ιουλίου θα γίνουν κάποιες παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ασφαλώς είναι μία πρόοδος. Επίσης, το "άνοιγμα" των δικαιούχων των 800 ευρώ, που είχαν "ξεχαστεί" στις προηγούμενες εξαγγελίες, συνιστά μία σημαντική αλλαγή. Ωστόσο, το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, την Πέμπτη αφήνει πολλούς καλλιτέχνες και εργαζομένους στο χώρο των τεχνών και του Πολιτισμού, απογοητευμένους.

Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μουσικής θεωρούν πως το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει επιδείξει την παραμικρή ευαισθησία και πως ουσιαστικά τους αφήνει στη... μοίρα τους.

Για τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και το χορό υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι θα αντέξουν (αν και σε αυτούς τους κλάδους εκφράζονται ενστάσεις). Θα δοθούν επιχορηγήσεις και πιθανότατα θα γίνουν ορισμένες παραστάσεις. Θα επιδοτηθούν επίσης παραγωγές animation, ενώ λογικά και τα μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Αθηνών Επιδαύρου, θα γίνουν σε κάποιο βαθμό. Δεν θα καταργηθούν ολοκληρωτικά. Έτσι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, αλλά και τεχνικοί των παραπάνω χώρων, θα καταφέρουν έστω και δύσκολα να επιβιώσουν.

Για τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και ιδιαίτερα τους συνθέτες και τους στιχουργούς, όμως, τα πράγματα φαντάζουν πολύ πιο δύσκολα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το πότε θα ξαναεργαστούν, κανένας σχεδιασμός για να λάβουν έστω τα "ξεχασμένα" κέρδη τους από πνευματικά δικαιώματα, δεν λαμβάνουν επιδόματα και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να δώσουν συναυλίες.

Γιατί μην ξεχνάτε πως ένας συνθέτης, δεν είναι απαραίτητα και τραγουδιστής και μουσικός σε ορχήστρα. Όπως φυσικά το ίδιο και ο στιχουργός. Δεν έχουν κόψει ένσημα τον Μάρτιο για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας 450+, που εκπροσωπεί δημιουργούς συνθέτες, μουσικούς και στιχουργούς, που αναφέρουν για τις εξαγγελίες της κας. Μενδώνη: "Η μοναδική αναφορά που έγινε στον δικό μας χώρο, των συνθετών-στιχουργών, αφορούσε τα πειρατικά Sites".

"Δεδομένου λοιπόν πως και η αρχή των συναυλιών ανακοινώθηκε χωρίς καμιά φορολογική ελάφρυνση, άρα επί της ουσίας δεν είναι εφικτή, είμαστε επισήμως άνεργοι και αστήρικτοι από μια κυβέρνηση στην οποία κοινοποιήσαμε τα προβλήματά μας από πολύ νωρίς και προτείναμε και λύσεις".
 
Ανάλογη και η τοποθέτηση του Φοίβου Δεληβοριά, Προέδρου της ΕΔΕΜ, που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Ο Δεληβοριάς υπογραμμίζει επίσης με τη σειρά του πως είναι αδύνατο να γίνουν συναυλίες με το 40% της πληρότητας των ανοιχτών χώρων γιατί απλούστατα δεν θα βγαίνουν οικονομικά: «Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών», προσθέτει.
 
Επίσης, το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοαουστικές Εκδηλώσεις, τονίζει από την πλευρά του ότι «για άλλη μια φορά οι τεχνικοί μένουμε στο περιθώριο χωρίς καμία μέριμνα».

«Μια τρύπα στο νερό», χαρακτήρισε τα μέτρα ο τραγουδοποιός, Στάθης Δρογώσης, θεωρώντας πως εκτός από τα παραπάνω, είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολες οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος τα 800 ευρώ. Απαιτούνται 50 ένσημα σε 9 μήνες.

«Ανεπαρκή και ελλιπή» χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σημειώνοντας ότι «τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν μία επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές "γκρίζες ζώνες"». Όμως, «για μία ακόμη φορά εξαιρούνται περισσότεροι από όσους εντάσσονται».

Είναι ξεκάθαρο πως έγιναν βήματα από την Πολιτεία, αλλά ιδίως για τους καλλιτέχνες που εργάζονται στο χώρο της μουσικής τα μέτρα κρίνονται ανεπαρκή. Και κρατήστε ότι οι συνθέτες κρατούν στα χέρια τους ένα γερό όπλο. Την καθολική απαγόρευση των έργων τους. Να αφήσουν δηλαδή ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο χωρίς ελληνική μουσική...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:14 - 08 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.