ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μενδώνη: Περισσότεροι θεατές... προσεχώς- Πρόβλημα η χαρτογράφηση των δημιουργών

12:44 - 08 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Μενδώνη: Περισσότεροι θεατές... προσεχώς- Πρόβλημα η χαρτογράφηση των δημιουργών
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπερασπίζεται τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και θεωρεί πως η Πολιτεία εξαρχής έδειξε ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες. Στις ενστάσεις που προβάλλονται σχετικά με παραστάσεις και συναυλίες που δεν είναι δυνατόν να "βγουν" οικονομικά αν επιτρέπεται η πληρότητα μόνο του 40% των χώρων, η υπουργός είπε πως αν η πανδημία δεν εξαπλωθεί, μπορεί το ποσοστό αυτό να αυξηθεί. Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον Σταύρο Ξαρχάκο τόνισε με νόημα πως "όλοι κρίνονται".

Αναφορικά με τα μέτρα η κα. Μενδώνη, μιλώντας την Παρασκευή στον ρ/σ ΘΕΜΑ τόνισε πως “η κυβέρνηση ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα από τον Μάρτιο” και εκτίμησε ότι 45.000 επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ήδη λάβει την ειδική στήριξη των 800 ευρώ.

Το “γεγονός ότι τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και οι δημιουργοί δεν είναι χαρτογραφημένοι” προκάλεσε, σύμφωνα με την υπουργό, τις έντονες αντιδράσεις ανθρώπων του κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχουν “ποικίλες εργασιακές σχέσεις που δεν τις ξέραμε για τις οποίες έπρεπε να γίνουν ειδικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να λάβουμε μέτρα για να καλύψουν και αυτές τις υποκατηγορίες” ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση καλύπτει τις συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή από 1η Μαρτίου, επιχειρηματίες του κλάδου “πληροφορούμενοι ότι έρχεται η πανδημία διέκοψαν τις συμβάσεις και πριν την 1η Μαρτίου” εξήγησε η υπουργός και πρόσθεσε ότι “αυτό το αποτυπώσαμε και έγινε ειδική ρύθμιση”, ώστε η λύση των συμβάσεων να “αρχίζει να προσμετράται από τις 15 Φεβρουαρίου”.

Στην κατεύθυνση αυτή, “ξεκινάει από τις 13 Μαΐου”, την επόμενη δηλαδή βδομάδα η έναρξη του Μητρώου για τον πολιτισμό, ώστε να καταγραφούν όλοι οι απασχολούμενοι του κλάδου. “Οι άνθρωποι, άλλωστε, του πολιτισμού δεν θα εξαιρεθούν από την μέριμνα και την πρόνοια της κυβέρνησης” διαβεβαίωσε η κ. Μενδώνη.

Αναφερόμενη και στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και των δημιουργών, “επειδή τα θέμα των δημιουργών και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης είναι ιδιωτικές εταιρίες πρέπει να τα δούμε με τα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης“ σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός.

Η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ακόμη ότι με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής επιτροπής, οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου, τα θερινά σινεμά την 1η Ιουνίου, τα μουσεία στις 15 Ιουνίου, ενώ από τις 15 Ιουλίου μπορούν να γίνονται και ανοιχτές εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα, σε χώρους όπως η Επίδαυρος ή το Ηρώδειο.

Περισσότεροι θεατές... προσεχώς

Θα μπορούσε να γίνει και συναυλία” παρατήρησε η Υπουργός Πολιτισμού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το βασικό είναι να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. “Το 40% πληρότητα που μας έδωσαν οι ειδικοί είναι πολύ πιθανό -καθώς περνούν οι εβδομάδες- το ποσοστό αυτό να ανέβει περισσότερο” τόνισε η υπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πυκνώσει ο αριθμός των θεατών στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Για το ζήτημα αυτό να σημειώσουμε πως οι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα στο χώρο της μουσικής εκφράζουν έντονες ενστάσεις. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για το "τέλος" τους και προειδοποιούν για περαιτέρω κινητοποιήσεις και δράσεις. "Απειλούν" μάλιστα και με καθολική απαγόρευση του έργου τους.

Για τον Ξαρχάκο

Τέλος, στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης τύπου, η κ. Μενδώνη, “το να υπάρχει ή όχι πολιτιστική πολιτική, αυτό μπορεί να το κρίνει ο κάθε πολίτης, παρακολουθώντας από τις 9 Ιουλίου το τι συμβαίνει” υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η έκφραση του προσώπου της -για την οποία έγινε λόγος χθες- δεν αφορούσε στον κ. Σταύρο Ξαρχάκο.

Εγώ δεν θα μπω να συζητήσω προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ζούμε ευτυχώς σε μια χώρα που επιτρέπει στο καθένα να κρίνει. Αλλά κρινόμαστε κι όλοι” ανέφερε σχετικά η κ. Μενδώνη, υπενθυμίζοντας ότι “ο καθένας σε αυτό τον τόπο έχει τη δική του ιστορία, έχει αφήσει το δικό του αποτυπώματα. Επομένως, εγώ δεν θα πω αν με πίκρανε ή δεν με πίκρανε, εγώ θα πω ότι τον καθένα τον κρίνουν οι πολίτες” επισήμανε η ίδια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.