ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ελληνικό σχέδιο για την αγορά εργασίας-Ευρωπαϊκά κονδύλια και...μοντέλο Κurzarbeit

13:11 - 20 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Το ελληνικό σχέδιο για την αγορά εργασίας-Ευρωπαϊκά κονδύλια και...μοντέλο Κurzarbeit
Στο πλαίσιο της έκτης έκθεσης μετα- προγραμματικής εποπτείας, η Κομισιόν περιγράφει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης.

Το "μοντέλο" που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στο γερμανικό Kurzarbeit και στηρίζεται σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην έκθεση η Επιτροπή περιγράφει αναλυτικά τα όσα έχει κάνει έως τώρα το οικονομικό επιτελείο για να βάλει φρένο στις απολύσεις, αλλά και αποκαλύπτει το επόμενο βήμα. 

«Η πανδημία έχει αρχίσει να έχει αισθητό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και οι αρχές λαμβάνουν μία ευρεία γκάμα μέτρων για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες θέσεων και την μακροπρόθεσμη οικονομική ζημιά» ανάφερει η έκθεση. Αυτά περιλαμβάνουν ευελιξία στο ωράριο εργασίας, άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς, μετά το κλείισμο των σχολείων, την προσωρινή απαγόρευση των απολύσεων για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης καιμία αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε αναστολή και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα παρατάθηκε η χορήγηση επιδόματος ανεργίας έως τα τέλη Μαΐου.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές εξετάζουν επίσης την εφαρμογή «ενός νέου, ευρέως σχήματος μειωμένης απασχόλησης, προσφέροντας περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το ωράριό τους, αλλά και καλύπτοντας εν μέρει τις απολαβές των εργαζομένων για τις ώρες που δεν θα εργάζονται». Η απόφαση για το ακρβές σχέδιο και τον χρόνο εφαρμογής θα στηριχθεί στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κόστος, αναφέρει και υπογραμμίζει πως «το σχήμα πιθανότατα θα λάβει στήριξη από το SURE και άλλες πρωτοβουλίες  (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Η κυβέρνηση θα περάσει από τον Ιούνιο στην επιδότηση της εργασίας. To μοντέλο Κurzarbeit ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν στο μισό τις ώρες εργασίας των εργαζομένων και να τους καταβάλλουν κατά συνέπεια το ήμισυ του μισθού. Το κράτος καλύπτει για τον εργαζόμενο το 60% του μισθού που χάνεται. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα για τους εργαζομένους σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας. 

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή το σχεδίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας (2017-2019) και σύντομα θα εφαρμοστεί ένα follow up σχέδιο.

Η Κομισιόν συμφωνεί με την απόφαση για μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2021 από τον Ιούνιο του 2020 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. 

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις για μεταβολή στα επίπεδα απασχόλησης και ανεργίας στους τομείς με μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με κατώτατο μισθό. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω ανάλυση, επισημαίνει η Κομισιόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 20 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.