ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτροκίνηση: Όφελος έως €3.500 στο νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός

08:10 - 05 Ιουν 2020 | Πολιτική
Ηλεκτροκίνηση: Όφελος έως €3.500 στο νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός
Η φορολογική ελάφρυνση για απόκτηση ή χρηματοδοτική μίσθωση ηλεκτροκίνητων οχημάτων ανέρχεται στα 1.200 ευρώ για ιδιώτες και 2.480 ευρώ για εταιρικά αυτοκίνητα. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 9:00 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση εγκαινιάζει μία νέα εποχή στη βιώσιμη κινητικότητα, η οποία σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, την παροχή κινήτρων και την υλοποίηση μετρήσιμων στόχων. Όπως είναι γνωστό, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θέτει φιλόδοξους στόχους και για την ηλεκτροκίνηση, προσδιορίζοντας ότι το 30% των νέων οχημάτων έως το 2030 στην Ελλάδα θα αφορά σε ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικά.

Τα κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνουν γενναίες επιδοτήσεις έως και 8.000 ευρώ ενώ οικονομικά κίνητρα θα δοθούν και για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου ή σκούτερ. Παράλληλα, εξετάζεται να δοθούν και άλλα κίνητρα όπως είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς περιορισμούς στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελεύθερου πάρκινγκ σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων, φοροαπαλλαγές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι σήμερα πολύ χαμηλά στην κατάταξη χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό οφείλεται στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου, δέσμης κινήτρων καθώς και στην ελλιπή πληροφόρηση των κέντρων λήψης αποφάσεων για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους τρόπους ένταξης των έργων στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Το νέο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση ενδέχεται να βάλει τέλος σε αυτά τα εμπόδια.

Χατζηδάκης: Η πράσινη οικονομία στην καρδιά αυτού του πακέτου

Για το πακέτο, που αφορά την ηλεκτροκίνηση και παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, μίλησε χθες στον ρ/σ Θέμα 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. «Η πράσινη οικονομία είναι στην καρδιά αυτού του πακέτου. Βγαίνει μπροστά το νομοσχέδιο του δικού μας υπουργείου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης» περιέγραψε ο υπουργός.

Στο εν λόγω πακέτο θα περιλαμβάνονται κίνητρα για την κατασκευή μπαταριών στη δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, ενώ στα 1,7 δισ. ευρώ θα φτάσει η ενίσχυση της Ελλάδας για την απολιγνιτοποίηση τόνισε ο υπουργός από το πακέτο των 32 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση στην ΕΕ για το λιγνιτικό πόρο και ανακοίνωσε κύμα χρηματοδότησης για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (και υδρογόνο) το επόμενο διάστημα στη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 05 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.