ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΟΖ: Μετά την Ιταλία ακολουθούν Αίγυπτος και Αλβανία

07:55 - 10 Ιουν 2020 | Πολιτική
ΑΟΖ: Μετά την Ιταλία ακολουθούν Αίγυπτος και Αλβανία
Να δώσει συνέχεια στον καθορισμό των ΑΟΖ με γειτονικές χώρες επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την επίτευξη σχετικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ιταλία.

 Με το βλέμμα προς την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μία πολύ σημαντική συμφωνία, αλλά παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα για «ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε απλώς μία ευχή, αλλά ουσιαστικά προανήγγειλε εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ και είναι πιθανό μία σχετική συμφωνία να ανακοινωθεί σύντομα.

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια βρίσκεται σε διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, δεν είχαν καρποφορήσει. Οι εξελίξεις στη Λιβύη, όμως, φαίνεται πως ευνοούν τις επιδιώξεις της χώρας μας.

Η Αίγυπτος πια έχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων με την Τουρκία κι έτσι θεωρείται εξαιρετικά πιιθανή η συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό κοινής ΑΟΖ

Η χώρα μας βρίσκεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχετικές επαφές και με την Αλβανία. Δεν βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο στάδιο, αλλά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και αναμένονται και σε αυτή την περίπτωση εξελίξεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.