ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεννηματά: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας οξύνει τις ανισότητες

14:21 - 10 Ιουν 2020 | Πολιτική
Γεννηματά: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας οξύνει τις ανισότητες
«Φτωχό σε αξιακό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο» χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πριν από την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Δεν συζητούμε το σχολείο που θέλουμε που θα στηρίζει αξίες, αρχές και πρότυπα. Που δεν θα επιτρέπει το γόνατο της βίας και του ρατσισμού στον λαιμό των ανθρώπων», τόνισε η κα Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να ανοίξει διάλογο για στρατηγικά ζητήματα». «Ποια εκπαίδευση θέλουμε, ποιά σχολεία και πανεπιστήμια, σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον. Αν δεν το κάνουμε θα συνεχιστεί αυτό το ράβε ξήλωνε στην πλάτη της νέας γενιάς», σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σχολείο, με την ίδια να προτάσσει την ανάγκη συζήτησης του σχεδίου αντιμετώπισης εκπαιδευτικής κρίσης. «Το 2018 οι επιδόσεις των μαθητών της χώρας μας υπολείπονται των άλλων παιδιών όμορων χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι άριστοι μειώνονται».

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά σχέδιο για να βοηθηθούν οι μαθητές παντού και να ενσωματώνονται οι βέλτιστες πρακτικές. «Στόχος», όπως είπε, «είναι να υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και μείωση του μαθησιακού χάσματος με μετρήσιμους στόχους μέσα από την αναβάθμιση του σχολείου».

«Αυτόν το στόχο εξυπηρετούσε η μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ το 2011 που δυστυχώς δεν τις προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την πολιτική συνεχίζετε και εσείς. Διατηρείτε τα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεστε και κάνετε απλά μπαλώματα πάνω σε αυτά», συνέχισε η κα Γεννηματά.

Μάλιστα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντί να επαναφέρει το ολοήμερο δημοτικό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, διατηρεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που το υποβάθμισε κάνοντας προσχηματικές αλλαγές. «Αντί να καταργήσετε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις η ΝΔ τον διατηρεί και ανανεώνεται την θητεία των αντισυνταγματικά εκλεγμένων διευθυντών εκπαίδευσης», τόνισε.

Για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «συντηρητική στροφή, συμβατή με την αντίληψη που βλέπει τον υπολογιστή ως δάσκαλο, που αξιοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία ως μέσα εποπτείας και ελέγχου». «Επιλέξατε την ζωντανή εκτέλεση της διδακτικής δράσης που καταδικάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς λέμε ναι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι όμως στην τάξη στούντιο», υπογράμμισε.

«Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί αυτονόητη πράξη συνέπειας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί οξύνει τις ανισότητες αντί να τις καταργεί», εξήγησε και τόνισε ότι «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν στόχο την μείωση των ανισοτήτων. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση κα την νέα γενιά. Αντίθετα, τα μέτρα της κυβέρνησης διευρύνουν τις ανισότητες και καταδικάζουν τη νέα γενιά να βρει διέξοδο στο εξωτερικό».

«Για εμάς η εκπαίδευση το βασικό εργαλείο για την κοινωνική ισότητα. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο του νέου κοινωνικού συμβολαίου να προχωρήσουμε χωρίς στερεότυπα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.