ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απο ρεκόρ σε ρεκόρ η ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικών

15:33 - 10 Ιουν 2020 | Πολιτική
Απο ρεκόρ σε ρεκόρ η ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικών
Στοιχεία που φανερώνουν πόσο σημαντική είναι η ψηφιοποίηση του Δημοσίου παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 μέχρι και την Τετάρτη το πρωί στις 11:00 εκδόθηκαν πάνω από 4.000 πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας. Μέσα σε 16 ώρες, δηλαδή, εκδόθηκαν 2.701 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, 1.272 γέννησης και 210 ιθαγένειας.

Ακόμη, ανέφερε πως το μεσημέρι φτάσαμε στις 1.000 εκδόσεις την ώρα, ενώ νωρίτερα σημειώθηκε το peak με 75 πιστοποιητικά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Κατά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε ξανά και στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Αριθμού των πολιτών εντός του καλοκαιριού, ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους υπόλοιπους αριθμούς σε βάθος χρόνου και τα ψηφία του θα είναι ο σημερινός ΑΦΜ. 

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις θανάτου, επανέλαβε ότι μετά τις γεννήσεις που γίνονται σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας, στόχος είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις 13 «ουρές» που πρέπει να περιμένουν οι συγγενείς για να δηλώσουν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

Προσωπικά δεδομένα και ασφάλεια

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ασφαλιστικές δικλείδες για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ο Υπουργός απάντησε: 

«Καταρχήν είναι πολύ καλό το ότι έχουμε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δικλείδες, η Ευρώπη είναι πάνω από όλα μία ρυθμιστική και νομοθετική υπερδύναμη, το GDPR είναι μία Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην Αμερική δεν υπάρχει GDPR όπως υπάρχει στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι δημιουργούμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δεδομένων και της πληροφορίας είναι το αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Κάποιες χώρες ακολούθησαν μία στρατηγική “Α” δηλαδή χρησιμοποίησαν τεχνολογία κυρίως σε σχέση με την ανίχνευση των κρουσμάτων, ενώ εμείς ακολουθήσαμε μία στρατηγική «Β». Πήραμε μία υφιστάμενη στρατηγική μας επιλογή, δηλαδή την απλούστευση και τη ψηφιοποίηση και τη χρησιμοποιήσαμε για την ενδυνάμωση του πολίτη και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Τα όποια δεδομένα χρησιμοποιήσαμε ήταν ανωνυμοποιημένα. Ακόμη και το 13033 που είχε αμιγή σχέση με τον κορωνοϊό, ήταν ένα εργαλείο του οποίου τα δεδομένα δεν βλέπαμε, τα πετάγαμε. Γιατί είμαστε σε αυτή τη φιλοσοφική γραμμή. Άρα νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μη βλέπει κανείς τη τεχνολογία ως αυτοσκοπό. Οι δυνατότητές της είναι τεράστιες αλλά πρέπει εν τέλει πάντοτε να ενδυναμώνει τους πολίτες και να στεκόμαστε στο πώς έρχεται να συμβάλει στο υφιστάμενο αξιακό μας πλαίσιο. Νομίζω ότι αυτό το έχουμε κατοχυρώσει ως Ευρωπαίοι και νομίζω ότι τη προηγούμενη περίοδο αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κατοχυρώσουμε και ως Έλληνες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.