ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για Τουρκία: Να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα

10:01 - 16 Ιουν 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης για Τουρκία: Να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα
«Να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία, ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος» και «όχι ως νταής της περιοχής» καλεί την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Αναφερόμενος στις τριμερείς μορφές συνεργασίας – όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι δεν στρέφονται εναντίον κανενός ούτε εξαιρούν κανέναν. «Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοικτή σε όλους. Εντούτοις, υπάρχει μία προϋπόθεση: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας» δηλώνει.

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας σημειώνει πως αυτή «υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή: Στόχος της είναι να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας». Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, για τις οποίες έχουν δώσει μάχες.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι «φυσικοί σύμμαχοι».

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φυσικοί σύμμαχοι. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων. Η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα. Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική», τονίζει.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για συντονισμένη δράση» μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως οι επενδύσεις, η άμυνα και η καινοτομία.

Στο μέτωπο του τουρισμού, σημειώνει ότι το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει μία συναρπαστική εμπειρία και συνοδεύεται από την ασφάλεια, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την χώρα. «Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη» δηλώνει.

Προσθέτει ακόμη ότι από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στις περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες και ότι περιμένει την επανέναρξη των ταξιδιωτικών ροών από το Ισραήλ «πολύ σύντομα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.