ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης- Νετανιάχου: Επενδύσεις, τουρισμός, East Med και μηνύματα στην Τουρκία

12:59 - 16 Ιουν 2020 | Πολιτική
Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία στέλνει από το Ισραήλ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Χαρακτήρισε τη συνεργασία με Ελλάδας - Ισραήλ «ισχυρή, συμπαγή και αυτόφωτη», ενώ και ο κ. Νετανιάχου σημείωσε πως παρά την πανδημία στόχος παραμένει να αυξηθεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στη χώρα μας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα restart στην ελληνική οικονομία, με σύμμαχο τον τουρισμό. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στην τουρίστα, αλλά η ασφάλεια και η υγεία προέχουν» ξεκαθάρισε, ενώ είπε πως από 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. «Έχουμε δουλέψει άοκνα, ώστε να διαφαλίσουμε την υγεία των επισκεπτών μας. Έχουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα για να ανοίξουμε με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία τον τουρισμό μας» σημείωσε. 

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε συναντήσεις με Ισραηλινούς επενδυτές που θα έχει και υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας. Αυτή την ώρα υπογράφονται συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για την γεωργία και την κυβερνο-ασφάλεια. 

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα και εγκάλεσε την Άγκυρα ότι λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. «Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι αρχές που εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία» υπογράμμισε. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κύπρο, «που αποτυπώνει το όραμα μιας ειρηνικής ανατολικής Μεσογείου».

Νετανιάχου: Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ένα λαμπρότερο μέλλον

Από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ «έχουμε κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις» κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή» και σημειώνοντας ότι «ευημερία υπάρχει μόνο αν διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας αλλά και για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. «Το πιο μεγάλο πρότζεκτ είναι το μήκος του αγωγού EastMed  μιλάμε για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό. Θα το συζητήσουμε και θα τα καταφέρουμε».

Όσον αφορά τον τουρισμό ο κ. Νετανιάχου αφού υπενθύμισε ότι «πέρσι είχαμε 1,2 εκατ. Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα» στη συνέχεια τόνισε ότι στόχος είναι η 1η Αυγούστου «αλλά αυτό σχετίζεται με το τι θα συμβεί σε επίπεδο πανδημίας» υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι η πρώτη προορισμός για τους ισραηλινούς τουρίστες φέτος..

«Το γεγονός ότι είστε με τους υπουργούς σας εδώ μας δείχνει ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ένα λαμπρότερο μέλλον» κατέληξε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.