ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσαβούσογλου επιμένει σε διάλογο με Ελλάδα-Τι επιδιώκει η Τουρκία

15:35 - 20 Ιουν 2020 | Πολιτική
Ο Τσαβούσογλου επιμένει σε διάλογο με Ελλάδα-Τι επιδιώκει η Τουρκία
Για δεύτερη φορα μέσα σε 24 ώρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου καλεί σε διάλογο την Ελλάδα.

Την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, ο Τσαβούσογλου είχε πει για την Ελλάδα ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί».

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι' αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο» προσέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το Σάββατο ο Τσαβούσογλου επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία. Ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Μιλώντας για τη Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε για τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι «δεν άκουσε καμία έκκληση που του έγινε. Ήταν καταδικασμένος να ηττηθεί. Είχε την ευκαιρία για μια πολιτική λύση αλλά την έχασε και αυτή».

Έλληνες διπλωμάτες ασφαλώς προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις της Τουρκίας, που προφανώς θέλει να εμφανιστεί ως επίσημος εταίρος με δικαιώματα στην ενεργειακή πίτα της ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα συνεπώς είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτική και χαράζει από τη μεριά της τη δική της στρατηγική συμμαχιών στην περιοχή, ενώ παράλληλα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:34 - 20 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.