ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΡΙΖΑ: Αποδεικνύεται ότι το σκάνδαλο Novartis δεν είναι σκευωρία

10:04 - 26 Ιουν 2020 | Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ: Αποδεικνύεται ότι το σκάνδαλο Novartis δεν είναι σκευωρία
Οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση Novartis αποδεικνύουν ότι υπήρξε σκάνδαλο και στην Ελλάδα σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Για “απόφαση-κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis” κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Επικαλούνται προς τούτο:

  • Πρώτον, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των Αμερικανικών Αρχών με την Novartis, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία καλείται να καταβάλλει συνολικά 345.000.000 δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ. Όπως σημειώνουν μάλιστα, πέραν του ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επεβλήθησαν για αθέμιτες πρακτικές εκτός ΗΠΑ, τα 310.000.000 δολάρια αφορούν τη Novartis Hellas και μόλις το υπόλοιπο προκύπτει για την Ν. Κορέα και το Βιετνάμ.
  • Δεύτερον, στο ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι που εξετάζει την υπόθεση, απαριθμώνται οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε η εταιρεία.

Ανάμεσα στις μεθόδους, όπως σημειώσουν, αναφέρεται: “να παρακινήσουν τους ξένους αξιωματούχους (σ.σ. τους Έλληνες αξιωματούχους) να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση και τους Οργανισμούς και τα Όργανα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των Οργανισμών και των Οργάνων προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas».

«Ισοπεδώνει τα περί σκευωρίας»

Με βάση αυτά τα δύο στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ σημειώνει:

“Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015. Δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά. Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis. Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως έτσι να εξηγείται η απόφαση του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή...”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.