ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Νέο «πακέτο» 3,5 δισ.-Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

11:41 - 03 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Νέο «πακέτο» 3,5 δισ.-Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου
Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην "Ώρα του Πρωθυπουργού".

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις επικρίσεις για τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε και κάποιες νέες παρεμβάσεις προς ανακούφιση των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί και στην Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε κατά 35% το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έναντι της περασμένης.
  • Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση θα κυμαίνεται από 30 έως 70%.
  • Μηδενίζεται επίσης, η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις (ως τέτοιες ορίζονται αυτές που κάνουν το 50% του τζίρου το 3ο τρίμηνο του έτους). Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει και τρίτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.

Ανφερόμενος στην πορεία της οικονομίας και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ύφεση το α΄ τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρόσθεσε.

Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το Κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:50 - 03 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.