ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Έρχονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν τη χώρα

10:46 - 07 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Έρχονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν τη χώρα
"Η πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες είναι η στήριξη της οικονομίας και η προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν τη χώρα, με την αίσθηση του κατεπείγοντος", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, ανήμερα των πρώτων "γενεθλίων" της κυβέρνησής του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως ο απολογισμός του πρώτου έτους διακυβέρνησης είναι θετικός, καθώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού και πλέον εστιάζει στην οικονομία.

"Η πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες είναι η στήριξη της οικονομίας και η προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξουν τη χώρα, με την αίσθηση του κατεπείγοντος", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμα πως μετά τη διαχείριση της υεγειονομικής κρίσης, πλέον "είμαστε απόλυτα εστιασμένοι στην οικονομία. Έχουμε ήδη ένα μεγάλο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ύψους 24 δισ. ευρώ και έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την απασχόληση και τη διαχείριση θέσεων εργασίας".

"Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά το κράτος έσκυψε πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων και βάλαμε τις θέσεις εργασίας σε προτεραιότητα", υπογράμμισε.

Πλέον, για τους επόμενους 12 μήνες ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα προωθήσει ένα "γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Θα αλλάξουμε τη χώρα με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και με τη βοήθεια των κονδυλίων της ΕΕ".

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως τα κονδύλια της ΕΕ θα είναι αυτά που θα κρατήσουν όρθια την κοινωνία τον ερχόμενο χειμώνα, που παραδέχθηκε ότι για αρκετό κόσμο θα είναι δύσκολος.

Για το θέμα του κορονοϊού τόνισε πως η χαλάρωση είναι λογική, αλλά πρέπει να προσέξουμε. Ωστόσο, σημείωσε πως η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα του νέου ιού τους επόμενους μήνες. Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, καθώς δεν το αντέχει η οικονομία. "Μπορεί να υπάρξουν τοπικά lockdown", υπογραμμίσε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει απαγορεύσεις πανηγυριών ή άλλα σκληρά μέτρα. Αντίθετα, είναι πιθανό να καταργηθεί σύντομα ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση.

Για τις φήμες περί ανασχηματισμού ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως "θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όταν κρίνω ότι χρειάζεται".

Ο Πρωθυπουργός επίσης απέκλεισε το σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα "ανέντιμη" μία τέτοια κίνηση από τη μεριά του. Σημείωσε πως έχει μπροστά του μία τριετία και σκοπεύει να την εξαντλήσει.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως "δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία του  έλληνα πρωθυπουργού με τον τον Τούρκο πρόεδρο .  Έχουμε σημαντικές διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάνε".

Σημείωσε πως "η επικοινωνία είχε διακοπεί όχι με δίκη μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν ήθελε να μίλα μαζί μου.  Έχουν αποκατασταθεί πλέον οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε δεν πως "η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων".

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία, αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 07 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.