ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Γρήγορες διαδικασίες για τους επενδυτές-Η «ταυτότητα» του Kassiopi Project

22:09 - 11 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Γρήγορες διαδικασίες για τους επενδυτές-Η «ταυτότητα» του Kassiopi Project
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στρατηγικός στόχος που προϋποθέτει επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δίχως οποιοσδήποτε επίδοξος επενδυτής να κληθεί να υπερβεί αχρείαστα εμπόδια ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα, από τον χώρο όπου θα γίνει η μεγάλη επένδυση στην Κασσιόπη.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκινά, μετά από χρόνια αναμονής, η υλοποίηση των έργων στο Ελληνικό και στην Κασσιόπη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν οι χρονοβόρες διαδικασίες. Η πορεία της Κασσιόπης αποτελεί παράδειγμα αυτού του προβλήματος, ανέφερε, καθώς, παρά τις θετικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2013, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν «11 προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας».

«Για να μπορέσουμε να έχουμε στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να μην περνάει ο κάθε επενδυτής από μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση υπουργών για να λύνονται κάθε φορά σημειακά τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές. Ανά πάσα στιγμή, όποιος αισθάνεται ότι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πολιτεία από την πλευρά τους θα διασφαλίζουν αφενός την προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε επενδυτής.

Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε επίσης την «πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα» που οραματίζεται η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, συνάδει με την πολύπλευρη ανάπτυξη υποδομών και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα προσφέρει η μονάδα στην Κασσιόπη.

«Τέτοιες μονάδες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες ενός ολόκληρου τόπου: Τα προϊόντα του, την κουζίνα του, τις τοπικές ταβέρνες, την παράδοση, φυσικά τις ομορφιές του» ανέφερε. «Σε μία τέτοια αντίληψη κινείται και η πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα την οποία οραματιζόμαστε. Ο φυσιολατρικός, εναλλακτικός, ιατρικός, αθλητικός τουρισμός» εξήγησε.

Η «ταυτότητα» της επένδυσης

Η επένδυση στην Κασσιόπη, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει ένα πολυτελές θέρετρο στη βόρεια Κέρκυρα, σε μία περιοχή η οποία παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη επί χρόνια.

Το Kassiopi Project θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου τεθεί σε λειτουργία. Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από την πολύπλευρη θετική επίδραση της επένδυσης στην τοπική οικονομία, η αναμορφωμένη Κασσιόπη θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις και μονοπάτια που θα οδηγούν στην θάλασσα.

Το 93% της έκτασης - περίπου 455 στρέμματα - θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση θα περιοριστεί στο 7% και θα υιοθετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, διατηρώντας αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μάλιστα, την αναπαλαίωση του παραδοσιακού ανεμόμυλου.

Η μονάδα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, θα κατασκευαστεί με βάση αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν, παράλληλα, υποδομές της περιοχής, όπως οι υποδομές αντιπυρικής προστασίας, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης.

Το Kassiopi Project αποτελεί επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από πλευράς του μεγάλου επενδυτικού οργανισμού NHC Capital Inc. Για την υλοποίησή του, χρειάστηκε να ξεπεραστεί σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.