ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προειδοποιητικές βολές της ΕΕ στην Τουρκία

17:57 - 13 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Προειδοποιητικές βολές της ΕΕ στην Τουρκία
Χωρίς οριστικές αποφάσεις για κυρώσεις, αλλά με προειδοποιητικές βολές προς την Άγκυρα ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης που είχε ως βασικό θέμα τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και διήρκησε σχεδόν έξι ώρες, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Τουρκίας.

«Θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της έντασης» δήλωσε και πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί το θέμα των κυρώσεων.

Ακόμα υπογράμμισε πως οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας. στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τερματιστούν.

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την ΕΕ, αλλά οι σχέσεις μας πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη πλήττουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών - μελών και αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο.

Για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς ο κ. Μπορέλ είπε:«Η απόφαση αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση σχετικά με την Αγιά Σοφιά, ενώ σημείωσε πως υπήρξε συναίνεση από τους ομολόγους του για κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:39 - 13 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.