ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης και την Τουρκία

14:36 - 15 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Επικοινωνία Μητσοτάκη- Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης και την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου).

Το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των διαπραγματεύσεων και η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει αναλάβει σειρά επαφών με όλους τους ηγέτες ώστε να δημιουργήσει πνεύμα συμφωνίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που διεκδικούν χρηματοδότηση χωρίς σκληρούς όρους. Θα καταθέσει συγκεκριμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θέλει να μπει εκ νέου σε καθεστώς σκληρής εποπτείας.

Αυτό είναι ένα από τα αιτήματα των "σκληρών" του Βόρρα, όπως η Ολλανδία, που ζητούν να μην δοθούν άνευ όρων οι επιχορηγήσεις προς τα κράτη - μέλη. Οι χώρες του Νότου βρίσκονται ασφαλώς στο στόχαστρο, ωστόσο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, αλλά φυσικά και η Ελλάδα δεν επιθυμούν αυξημένη εποπτεία.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είναι της άποψης πως η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 32 δισ. ευρώ που φαίνεται να της αντιστοιχεί με βάση την πρόταση της Κομισιόν, καταθέτοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με στόχευση προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση προς το περιβάλλον, όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάτι παραπάνω από αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, θα θεωρηθεί ως ανεπιθύμητο για την Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς κινείται πολύ προσεκτικά δημοσιονομικά.

Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί με αυτό το πνεύμα, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις στην προσεχή Σύνοδο αναμένονται σκληρές.

Να σημειωθεί τέλος πως στη συνομιλία του με την κα. Μέρκελ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, στο οποίο θα αναφερθεί και στη Σύνοδο της Παρασκευής, ζητώντας μάλιστα την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:51 - 15 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.