ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παναγιωτόπουλος: Κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης από τις τουρκικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες

19:31 - 16 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Για κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης από τις τουρκικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή προειδοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας και πολύτιμος σύμμαχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε εκτενώς την σχεδόν καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, με συστηματικές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε εκτενώς, τόσο στην τριμερή αμυντική συνεργασία που αναπτύσσεται από τη χώρα μας μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο στην περιοχή, όσο και στη στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ιδιαίτερα την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και τις αυξημένες προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνσή της το προσεχές διάστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.