ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ

15:43 - 17 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Έρχεται υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ
Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νικόλαος Γαριλίδης, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερία Al-Ahram.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι». «Είμαστε κοντά, πολύ κοντά» σε μια συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο κ. Γαριλίδης, σύμφωνα με τον οποίο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαριλίδης ανέφερε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος γύρος ή δύο συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών, αλλά ότι στο τέλος της ημέρας «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία». Μάλιστα κατά την αξιολόγηση του κ. Γαριλίδη, η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι».

mjdgbidf

Παράλληλα, είπε ότι μπορεί να υπάρξει ηλεκτρονική υπογραφή, ή  ενδυνάμωση των αντίστοιχων ηγετών των χωρών για την υπογραφή από τους πρέσβεις ή των υπουργών Εξωτερικών. Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, τα λεπτομερή πρωτόκολλα θα αποφασιστούν, ανέφερε, σύμφωνα με την Al Ahram. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία μεταξύ Καΐρου και Αθήνας θα βοηθήσει στη διαχείριση ανεπίλυτων ζητημάτων ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ υποστήριξε ότι καμία χώρα στη Μεσόγειο δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είχε επιδιώξει μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και εναπόκειται στην Άγκυρα να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Το πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και πολλών από τους γείτονές της, όπως είπε ο κ. Γαριλίδης, είναι ότι το σημερινό πολιτικό καθεστώς στην Άγκυρα βλέπει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιοχών «πρώην Οθωμανικά βιλαέτια».

Να αφήσει η Τουρκία τις «Οθωμανικές ιδέες»

«Είναι καλύτερο για όλους μας να συνεργαστούμε - Ελλάδα, Αίγυπτος, Τουρκία, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Σύροι και όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο Έλληνας πρέσβης. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να μας ελέγξει. Αυτό δεν θα ήταν καλό, διότι θα έστρεφε τους άλλους εναντίον τους», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Γαριλίδης σημείωσε ότι εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις «Οθωμανικές ιδέες» της, η Ελλάδα θα βοηθούσε την Άγκυρα να βρει έναν δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των έργων φυσικού αερίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:49 - 17 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.