ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο 70 δισ. ευρώ

07:17 - 21 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο 70 δισ. ευρώ
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες για το ταμείο Ανάκαμψης μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση".

Από αυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα  31 δισ. ευρώ είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12 δισ. σε δάνεια. Να σημειώσουμε πως με βάση την προτεινόμενη συμφωνία πριν από τη Σύνοδο η Ελλάδα προβλεπόταν να πάρει 32 δισ. ευρώ, τα 22 δισ. σε επιχορηγήσεις και περίπου 10 σε δάνεια. Αλλά η μείωση συνολικά των επιχορηγήσεων στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ επηρεάζει ασφαλώς και τη χώρα μας.

Τα υπόλοιπα κονδύλια (για τα 70 δισ. ευρώ) προκύπτουν απο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε βάθος επταετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ακόμα ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου, άρα καμία δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση. «Εξάλλου θα ήταν και παράλογο αν μπορούσε να συμβεί αυτό, κάθε χώρα θα μπορούσε να μπλοκάρει εκταμίευση άλλης χώρας».

Τελευταία τροποποίηση στις 07:35 - 21 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.