ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ταμείο Ανάκαμψης... οδηγός για τον ανασχηματισμό

15:57 - 21 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Το Ταμείο Ανάκαμψης... οδηγός για τον ανασχηματισμό
Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει στην Ελλάδα "πακέτο" 70 δισ. ευρώ, αλλά και πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περίμενε το "κλείδωμα" της συμφωνίας για να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, οι κυριότερες εκ των οποίων θα γίνουν με γνώμονα τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ανοίγει ένα πακέτο 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα σε βάθος επταετίας. Εξ αυτών τα 32 δισ. ευρώ προέρχονται από το έκτακτο Ταμείο Ανάκαμψης και θα συνδέονται με μεταρρυθμίσεις. Τα υπόλοιπα η Ελλάδα θα μπορεί να τα αντλήσει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ.

Η χώρα μας καίγεται για ρευστότητα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει μία ομάδα κρούσης που θα τρέξει το συγκεκριμένο project. Να φέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα στη χώρα μας. να μη χαθεί χρόνος και να γίνει ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων.

Με αυτό το σκεπτικό αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δημιουργώντας μία "task force" που θα αναλάβει ακριβώς αυτό το ρόλο.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αυτή του την απόφαση στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

«Έχουμε την υποχρέωση διοικητικά να αναδιατάξουμε δυνάμεις με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκριθούμε με ταχύτητα», τόνισε συγκεκριμένα και έχει ήδη ξεκινήσει να σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο νέο σχήμα θα υπάρχει ειδικός συντονιστής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Φαβορί για αυτή τη θέση φέρεται ο νυν υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδωρής Σκυλακάκης.

Κομβικό ρόλο αναμένεται να έχει και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Άκη Σκέρτσου.

Τα παραπάνω πρόσωπα σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να διαμορφώσουν το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ώστε η χώρα μας να αντλήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια όσο πιο γρήγορα γίνεται και χωρίς... επιπλοκές.

Φυσικά, η παραπάνω αλλαγές δίνουν την ευκαιρία και για άλλες διοθρωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα (επισφαλείς είναι οι θέσεις των υπουργών Τουρισμού και Εργασίας), που θα κάνει restart με ευρωπαϊκή ώθηση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 21 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.