ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Εθνική επιτυχία η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

15:22 - 21 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Μαξίμου: Εθνική επιτυχία η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της ευρωπαϊκής επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς η Ελλάδα ήταν εξ αρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε να πάρουμε όσα χρήματα διεκδικήσαμε: Ένα συνολικό πακέτο που υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν, είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη.

Βάζουμε ξανά την Ελλάδα στο χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει. Και επενδύουμε τα σημαντικά αυτά κεφάλαια για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, τόνιζαν πηγές της κυβέρνησης.

Για τη φυσιογνωμία του πακέτου επισημαίνουν ότι αφορά σε 750 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,074 τρισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη.

Επισημαίνεται ότι το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται μέσω κοινού δανεισμού με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προϋπολογισμού της.

Το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021- 2027.

Επίσης υπογράμμισαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές, καθώς τo 70% των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πόροι που θα δεσμευτούν τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2023.

Αποφασίστηκε επίσης αναδρομικότητα επιλεξιμότητας. Δηλαδή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, οι σχετικές δράσεις που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά, μπορεί να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ReactEU και του RRF, υπό την προϋπόθεση ότι επιδιώκουν τους στόχους των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Τα ποσά του Next Generation EU (NGEU), δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, αναλύονται στα επιμέρους προγράμματα ως εξής:

- Επιχορηγήσεις 312.5 δισ. ευρώ (στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου του Recovery and Resilience Facility -RRF- των 672.5 δισ. ευρώ)

- Horizon Europe: 5 δισ. ευρώ

- InvestEU: 5.6 δισ. ευρώ

- Rural Development: 7.5 δισ. ευρώ

- Just Transition Fund (JTF): 10 δισ. ευρώ

- RescEU: 1.9 δισ. ευρώ

- Δάνεια 360 δισ. ευρώ

- Σύνολο: 750 δισ. ευρώ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.