ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πήρε θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη NAVTEX στο Καστελόριζο

21:51 - 21 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Πήρε θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη NAVTEX στο Καστελόριζο
Εκκληση στην Τουρκία να αποφύγει κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να "αποφύγει μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή".

Αναλυτικά η δήλωση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο  πλαίσιο των κινησεων στη διπλωματική «σκακιέρα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη, μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον απαιτηθεί.

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:56 - 21 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.