ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κομβική ημερομηνία για το Αιγαίο και το φόντο... διαλόγου

10:28 - 27 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Η κομβική ημερομηνία για το Αιγαίο και το φόντο... διαλόγου
Η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο δημιουργεί ασφαλώς δημιούργησε ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός. Αντίθετα, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και η ελληνική διπλωματία σε "πυρετό" διαβουλεύσεων.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως η Αθήνα παραμένει σε πλήρη εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς η τουρκική Navtex έχει ισχύ έως και τις 2 Αυγούστου. Μέχρι τότε, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis μπορεί να κινηθεί για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελλορίζου. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται πιθανή, αλλά ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος.

Η κυβέρνηση συνεχίζει παράλληλα τις διπλωματικές της κινήσεις με στόχο να δημιουργήσει μία διεθνή ασπίδα προστασίας, που θα αποτρέψει τον Ερντογάν από νέες απειλητικές κινήσεις. Η Γαλλία θεωρείται σταθερός σύμμαχος, ενώ Γερμανία και ΗΠΑ παίζουν "διαιτητικό" ρόλο.

Η Ελλάδα από τη μεριά της πιέζει την ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ενώ μελετά προσεκτικά κάθε κίνηση της Άγκυρας.

Το μπαράζ επαφών και τηλεφωνικών επικοινωνιών συνεχίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Θα υποδεχθεί σήμερα Δευτέρα την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας και την Τρίτη την ομόλογό του από την Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση η ερχόμενη Κυριακή (2/8) αποτελεί κομβική ημερομηνία για την έκβαση της κρίσης που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την τουρκική Navtex. Στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις είναι έντονες, όπως και η πίεση προς τις δύο μεριές για αποκλιμάκωση, αλλά και.. διάλογο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.