ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Το Ορούτς Ρέις κάνει... χώρο στο διάλογο

12:38 - 28 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Τουρκία: Το Ορούτς Ρέις κάνει... χώρο στο διάλογο
Η Τουρκία δηλώνει πως απέσυρε το ερευνητικό Όρουτς Ρέις από την ανατολική Μεσόγειο για να δώσει... ευκαιρία στην Ελλάδα για διάλογο.

Εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι η Τουρκία θα καθυστερήσει την έρευνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είχε δεσμεύσει με ΑΟΖ (ανοιχτά του Καστελόριζου" για να δώσει χρόνο στη διπλωματία.

«Ο πρόεδρος είπε, ας περιμένουμε λίγο καιρό ώστε διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν», είπε στο CNN Turk ο Ιμπραήμ Καλίν.

Η Τουρκία ανοίγει ξεκάθαρα παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα, με τον Καλίν να σχολιάζει: «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο».

Ακόμα, σύμφωνα με το Bloomberg συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Να σημειωθεί πως ο Καλίν είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.

Στο Reporter είχαμε γράψει από τη Δευτέρα, που άρχισε να διαφαίνεται ξεκάθαρα η αποκλιμάκωση πως στο φόντο του Αιγαίου "αχνοφαίνεται" ο διάλογος, με τις διεθνείς πιέσεις ασφαλώς να προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 28 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.