ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παύλος Αποστολίδης: Ο «εκλεκτός» Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία

12:02 - 06 Αυγ 2020 | Πολιτική
Παύλος Αποστολίδης: Ο «εκλεκτός» Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία
Ο έμπειρος διπλωμάτης, Παύλος Αποστολίδης, είναι ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για διάλογο με την Τουρκία.

Το όνομά του ακουγόταν στα δημοσιογραφικά γραφεία και τελικά επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σχετικά με τις προθέσεις της Ελλάδας για διάλογο με την Τουρκία, ώστε να λυθούν οι διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για άμεσες εξελίξεις, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

"Είμαστε έτοιμοι", σημείωσε ο κ. Πέτσας και αποκάλυψε πως το ρόλο του εκπροσώπου της Ελλάδας στις πρώτες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία έχει αναλάβει ο κ. Παύλος Αποστολίδης.

Έμπειρος διπλωμάτης, γεννημένος το 1942 στην Αθήνα, ο κ. Απαστολίδης σπούδασε Νομική, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το 1999 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Αξιοποίησε στο έπακρο τη «διπλωματία των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχε ρόλο και στην επαφή των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Αλλωστε η εμπειρία του ως διπλωμάτης φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Ο κ. Αποστολίδης λοιπόν, γνωστός και στους Τούρκους διπλωμάτες, είναι το πρόσωπο -κλειδί για τις επαφές με την Τουρκία. Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιλύσει τις διαφορές με την Τουρκία, για τις οποίες η Ελλάδα είναι έτοιμη να φτάσει ακόμη και στη Χάγη, αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα που θα αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του για το θέμα, σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Αποστολίδης είχε κλείσει την ομιλία του, λέγοντας:

"Θέλω να τελειώσω υπενθυμίζοντας το εξής, ότι όλες οι διενέξεις, οι διαφορές γύρω από θαλάσσιες ζώνες λύνονται με ειρηνικό τρόπο. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει διάφορες μεθόδους, τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία, τη προσφυγή στα δικαστήρια. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο αναγκαστικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Έχει όμως δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα με τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες που συντηρείται, με συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής πλευράς και ιδίως του τούρκου Προέδρου που έχουν και άλλη βαρύτητα. Ίσως ο κ. Ερντογάν απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν δείχνει πρόθεση να προχωρήσει σε διάλογο. Εξαίρεση δείχνει να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος με δηλώσεις του τάσσεται υπέρ τους διαλόγου και διαπραγματεύσεων μαζί μας. Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει και ελπίζω να καταστεί δυνατή σύντομα η επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Αλλά η διμερής Σύμφωνία της με τη Λιβύη θα αποτελέσει ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 06 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.