ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν σε Μέρκελ: Θέλει διεθνή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο

10:11 - 12 Αυγ 2020 | Πολιτική
Ερντογάν σε Μέρκελ: Θέλει διεθνή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο
Η τουρκική εφημερίδα Sabah αποκαλύπτει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Άνγκελα Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια «φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων» στην περιοχή.

Αυτό είναι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το βασικό σενάριο για να μπει τέλος στην ένταση των τελευταίων ημερών στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Η Τουρκία βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και αρνείται να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των ελληνικών πλοίων που το παρακολουθούν.

Η κίνηση αυτή έγινε κατόπιν της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ κι ενώ νωρίτερα είχαν διαμορφωθεί συνθήκες διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η ένταση επανήλθε και τώρα αναζητείται τρόπος "αποσυμπίεσης". Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει ρόλο - κλειδί στην υπόθεση και ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο θα ήθελε μια λύση "πακέτο" στην ανατολική Μεσόγειο. Γι' αυτό και θα ζητήσει διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής.

Η Ελλάδα βέβαια επιμένει στη θέση ότι συζητά μόνο με την Τουρκία και μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Το διπλωματικό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα φανεί το αποτέλεσμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:15 - 12 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.