ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακάρ: Να λύσουμε τη διένεξη με την Ελλάδα μέσω διαλόγου

15:22 - 12 Αυγ 2020 | Πολιτική
Ακάρ: Να λύσουμε τη διένεξη με την Ελλάδα μέσω διαλόγου
Η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ωστόσο πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.

«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», δήλωσε ο Ακάρ και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους».

Ο Ακάρ δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη».

Υπενθυμίζεται ότι εκτάκτως συγκαλείται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή στις 15:00 μέσω τηλεδιάσκεψης και τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. συγκαλείται με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει για τρεις μέρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan). Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η τουρκική παραβατικότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.