ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλικός αέρας στη Σούδα

09:21 - 13 Αυγ 2020 | Πολιτική
Γαλλικός αέρας στη Σούδα
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Αν. Μεσόγειο. Μάλιστα σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να προσγειωθεί μια μικρή μεν, αλλά ιδιαίτερα συμβολική, δε, αεροπορική δύναμη στις εγκαταστάσεις στη Σούδα

Σημειώνεται ότι γαλλικά Rafal και αεροσκάφος υποστήριξης έφτασαν πρόσφατα στην Κύπρο την ώρα που δήλωση από χτες του προέδρου Εμ. Μακρόν αναφέρει ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Ουσιαστικά είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά κι όσους προωθούν μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Total από τις έρευνες και τις παραχωρήσεις οικοπέδων σε Κρήτη ότι η Γαλλία δεν απεμπολεί στρατηγικά της συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ουσιαστικά επιχειρεί και μέσα από τη συνεργασία με την Ελλάδα μια ολική επιστροφή στο ζωτικό της χώρο, τη Μεσόγειο, από όπου η παρουσία Τουρκίας, Ρωσίας αλλά και Γερμανίας έχει αναβαθμιστεί. Ουσιαστικά στοχεύει την Τουρκία αλλά «στέλνει κι αλλού τα μηνύματά της δια της πλαγίας» εκτιμούν διπλωματικές πηγές. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», ανέφερε χτες σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο μεταξύ μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την στήριξή του στο θέμα της τουρικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του στο twitter.

Το μήνυμα, γραμμένο στα γαλλικά, αναφέρει: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Γιώργος Αλεξάκης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.