ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμπνοια Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ...ζητιανιά για την Εύβοια!

14:49 - 17 Αυγ 2020 | Πολιτική
Σύμπνοια Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ...ζητιανιά για την Εύβοια!
Με διαφορετικές ερωτήσεις τους προς την Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, του Σύριζα Πέτρος Κόκκαλης και του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, εμφανίζονται εν αγαστή σύμπνοια, να ..ζητιανεύουν από την ΕΕ κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στην Εύβοια από τις καταστροφικές πρόσφατες πλημμύρες.

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, εμφανίζονται «ενωμένοι», αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές διαφορές τους, προκειμένου να αναγκάσουν την Κομισιόν, να απαντήσει το αν πρόκειται να δώσει τίποτα ευρουδάκια, για την αποκατάσταση των πληγέντων (αυτή τη φορά) στην Εύβοια.

Και οι τρείς ερωτήσεις κατατέθηκαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και έχουν ως εξής:

Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος

Οκτώ νεκρούς και τεράστιες καταστροφές προκάλεσαν οι πλημμύρεςστα χωριά των Δήμων Μεσσαπίων και Ληλαντίων στην πολύπαθη Εύβοια.

Για πολλοστή φορά καταγράφονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των τοπικών αρχών που συστηματικά αφήνουν την περιοχή αθωράκιστη σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Βαριές ευθύνες φέρει και η ΕΕ, με την προώθηση της αντίληψης «κόστους-οφέλους» και των απαράδεκτων κριτηρίων χρηματοδότησης έργων υποδομής με βάση τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων. Oι τραγικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση δεν μπορούν να καλυφθούν με προγράμματα τύπου rescEU, που διαιωνίζουν τη γύμνια των κρατικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι θα κάνει για την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων και την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και για να αρθούν τα πολύ υψηλά όρια και οι απαγορευτικοί περιορισμοί για την άμεση ενεργοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ, όπως και για την άντληση όλων των απαιτούμενων πιστώσεων από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», παρακάμπτοντας τις αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του, προκειμένου:

  1. να αποζημιωθούν όλες οι ζημιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου;
  2. να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης;
  3. να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων έργων;

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα επλήγη από, πρωτοφανή για την εποχή, ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν ιδιαίτερα εκτεταμένες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Παρά τα γρήγορα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της καταστροφής καθώς και της διάσωσης των εγκλωβισμένων πολιτών, το μέγεθος της υλικής αλλά κυρίως της ανθρώπινης απώλειας είναι τεράστιο.

Αυτή η τραγωδία προστίθεται στο επιβαρυμένο έργο των αρμόδιων κρατικών αρχών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η άμεση συνδρομή και συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η κρίση και να ανακουφιστούν οι πληγέντες κάτοικοι της Εύβοιας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Με ποιον τρόπο και πότε αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης;
  2. Πώς προτίθεται το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστροφών να συμβάλει τόσο στη διανομή του απαραίτητου εξοπλισμού όσο και στη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης;

Πέτρος Κόκκαλης

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα, πλημμύρες σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες υλικές καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, η κλιματική κρίση καλπάζει, η κλιματικη αδράνεια σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες σήμερα. Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα νέα εργαλεία πολιτικής προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Υπάρχει η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των περιοχών και των πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες;
  2. Πώς προτίθεται να αναβαθμίσει τα μοντέλα που συμβουλεύονται οι αρχές πολιτικής προστασίας, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και στο μεγαλύτερο εύρος τιμών/σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων;(1)
  3. Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη χρήση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την προστασία των πολιτών με βάση την παραπάνω πρόβλεψη;

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.