ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιάρας- Κορονοϊός: Φυλάκιση έως 3 έτη για τα fake news

13:25 - 24 Αυγ 2020 | Πολιτική
Τσιάρας- Κορονοϊός: Φυλάκιση έως 3 έτη για τα fake news
Η κυβέρνηση εξετάζει αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το γενικευμένο φαινόμενο διασποράς fake news, αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, σημειώνοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ο νέος ποινικός κώδικας που προβλέπει φυλάκιση τριών ετών για ψευδείς ειδήσεις και αν χρειαστεί θα αυστηροποιηθούν οι ποινές.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσιάρας, υπενθύμισε πως το άρθρο 151 του νέου ποινικού κώδικα προβλέπει φυλάκιση έως και 3 χρόνια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και πρόσθεσε πως αν διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν είναι πολύ αποτελεσματική για τα συγκεκριμένα αδικήματα, είναι πολύ πιθανό μέσα από τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που παρακολουθεί το νέο ποινικό κώδικα «να προχωρήσουμε η πολιτεία σε αυστηροποίηση των ποινών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Για την παραβίαση της καραντίνας του κορονοϊού, όπως είπε ο κ. Τσιάρας το αδίκημα αυτό έγκειται στο 285 άρθρο του ποινικά κώδικά, που προβλέπει φυλάκιση έως  και 10 έτη αν κάποιος κριθεί υπαίτιος για το θάνατο ενός ανθρώπου, και μεγαλύτερες ποινές αν προκληθεί θάνατος περισσότερων ανθρώπων και υπογράμμισε ότι «το ζήτημα είναι να μη φθάσουμε στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων αλλά να προλάβουμε πριν φτάσουμε εκεί».

Τέλος, για τα δικαστήρια ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι  θα εξεταστούν όλες οι τρέχουσες επιδημιολογικές εξελίξεις της χώρα και αυτήν την εβδομάδα, θα αποφασιστεί αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη λειτουργία των δικαστηρίων, όπου όπως επεσήμανε η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.