ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο

11:31 - 26 Αυγ 2020 | Πολιτική
Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ που έχει συνάψει η χώρα μας με Ιταλία και Αίγυπτο.

Στην έναρξη της συζήτησης ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου έκανε λόγο για δύο ιστορικές συμφωνίες, που ενισχύουν την ελληνική διπλωματία και αναμένεται να αποκαταστήσουν την έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Πριν την ψηφοφορία θα υπάρξουν ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Πώς θα ψηφίσει η αντιπολίτευση

Θετική στάση στη συμφωνία με τη Ιταλία προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το Κίνημα Αλλαγής, αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την τελική στάση της στην ολομέλεια.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στην ελληνοϊταλική συμφωνία, επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική.

Για κενό στρατηγικής μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γ. Κατρούγκαλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε οι ελληνικές κόκκινες γραμμές να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

«Διεμβολίζει και αντιρροπεί» το σύμφωνο Ερντογάν-Σάρατζ, είπε αναφορικά με τα θετικά της συμφωνίας με το Κάιρο, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως περιέχει «σκοτεινά» στοιχεία όπως η οριοθέτηση στον 28ο μεσημβρινό, που, εάν δεν ενταχθούν σε ένα πλαίσιο συνολικής εθνικής στρατηγικής, μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια για λύσεις ενταγμένες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, ζήτησε να γνωστοποιηθεί η μεθοδολογία και οι αρχές που εφαρμόστηκαν.

Τέλος, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στην κύρωση της συμφωνίας Αθηνών-Καΐρου και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Υπέρ το ΚΙΝΑΛ

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων.

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης, δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.

Κατά το ΚΚΕ

Από πλευράς του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, τάχθηκε κατά των δύο συμφωνιών, αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα Διαπόντια Νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες τον γαύρο και τη μαρίδα.

Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, την χαρακτήρισε «αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη».

Όχι και από την Ελληνική Λύση

Από την Ελληνική Λύση, ο Αντώνης Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.

Η στάση του ΜέΡΑ25

Η Σοφία Σακοράφα, από πλευράς ΜέΡΑ25, επισήμανε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:48 - 26 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.